NASTAVAK RADA GSV-A

Vlada, poslodavci i sindikati ponovo sjedaju za stol

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2011 14:38
  • Objavljeno 21.01.2011 u 14:34
gsv

gsv

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Šimunović / CROPIX

Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata danas su, na Dan socijalnog partnerstva, predstavljajući projekt mirenja u rješavanju individualnih radnih sporova najavili skori nastavak rada Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV)

GSV ne funkcionira još od prošlog ljeta, kada su ga sindikati počeli bojkotirati zbog sukoba s Vladom i poslodavcima oko izmjena Zakona o radu, no uskoro bi napokon trebao nastaviti s radom, najavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta

Praktički sve sporne točke smo riješili, osim reprezentativnosti sindikata, a i to će se, vjerujem, riješiti idućeg tjedna nakon čega će socijalni partneri obnoviti dijalog u okviru GSV-a, rekao je Kalmeta.

Na današnjem predstavljanju projekta mirenja u rješavanju individualnih radnih sporova istaknuto je kako se takvom praksom, koja je uobičajena u razvijenim zemljama, želi rasteretiti pravosuđe te poštedjeti poslodavce i radnike nepotrebnih troškova.

Radni sporovi kod nas prosječno traju između tri i pet godina, a s obzirom da se godišnje pokrene novih 20.000 do 30.000 sporova, medijacija (mirenje) će rasteretiti sudove od nepotrebnog gomilanja predmeta, napomenuo je predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović

U sklopu projekta provedena je obuka osam trenera - miritelja i ukupno 242 miritelja koji su na raspolaganju zainteresiranim stranama. Jedan sastanak s miriteljem stoji 250 kuna, a troškove uglavnom plaćaju poslodavci ili se financiraju pola - pola. Većina sporova riješi se na prvom sastanku, kaže Begović.

U zemljama EU ta je funkcija profesionalizirana, a u tamošnjim uredima za mirenje riješi se 40 do 60 posto radnih sporova, dok u SAD-u broj riješenih sporova doseže čak 80 posto.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Kuštrak najavio je da će HUP promovirati mirenje pod kolokvijalnim nazivom 'Čovječe, ne ljuti se'.

Dopredsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak napomenuo je kako je u Hrvatskoj lani pokrenuto čak 4.000 radnih sporova protiv države kao poslodavca, dok je u velim tvrtkama, poput Ine, godišnje znalo biti između 500 i 1.000 sporova.

Kako bi se smanjio taj broj, u novom kolektivnom ugovoru za Inu utvrđeno je da nema pokretanja individualnog radnog spora dok se ne provede mirenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi