SPORNE DRŽAVNE POTPORE

Vlada pomaže poljoprivredu na račun industrije

06.12.2010 u 12:37

Bionic
Reading

'Nastavljen je pozitivan trend smanjivanja državnih potpora, ali i dalje su glavni dobitnici pojedini sektori, dok horizontalne potpore, koje jedine mogu dugoročno povećati konkurentnost gospodarstva, ostaju u drugom planu', naglasila je Olgica Spevec, ravnateljica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, predstavljajući godišnje izvješće o državnim potporama za 2009. godinu

U 2009. godini poduzećima je ukupno dodijeljeno 8,7 milijardi kuna potpora, što predstavlja smanjenje od 9,1 posto u odnosu na 2008. godinu. Od toga se 3,67 milijardi kuna odnosi na poljoprivredu i ribarstvo, a 5,02 na industriju i usluge. Dok su potpore poljoprivredi i u 2009. godini nastavile rasti (sa 3,61 na 3,67 milijardi kuna), potpore industriji i uslugama osjetno su smanjene (sa 5,95 na 5,02 milijarde kuna).

S obzirom na to da potpore poljoprivredi nisu u nadležnosti AZTN-a, izvješće obuhvaća isključivo analizu potpora odobrenih industrijama i uslugama, koje su značajno smanjenje zahvaljujući najvećim dijelom manjim izdacima za brodogradnju, sanaciju i restrukturiranje poduzeća i promet.

Promatrano po sektorima, još uvijek se najviše potpora dodjeljuje prometu (1,31 milijarda kuna), pri čemu najveći udjel otpada na HŽ (709,5 milijuna kuna). 'Radi se o programima poticanja putničkog i kombiniranog prijevoza te restrukturiranja HŽ-a', pojasnila je Spevec, naglašavajući da i se te potpore postupno smanjuju.

Potpore brodogradnji smanjene su sa 1,89 na 1,15 milijardi kuna, pri čemu se 870 milijuna odnosi na odobrena državna jamstva, a 283 milijuna kuna na izravne subvencije. Među sektorskim potporama, rasle su jedno one za radiotelevizijsko emitiranje (RTV pretplata), čiji udio je povećan na 30 posto.

Prema kategorijama potpora prevladavaju sektorske potpore, dok su zanemarene horizontalne potpore. 'Zamijetili smo stagnaciju ili čak pad horizontalnih potpora, što nije dobro', istaknula je ravnateljica AZTN-a Olgica Spevec, navodeći da u Europskoj uniji čak 80 posto ukupnih potpora čine horizontalne potpore.

Radi se o potporama koje nisu selektivne, već se dodjeljuju svim poduzetnicima pod istim uvjetima. Ove potpore odnose se na istraživanje i razvoj, zaštitu okoliša i uštedu energije, usavršavanje, zapošljavanje i putem njih direktno se povećava konkurentnost poslovanja.

U Agenciji procjenjuju da se u ovoj godini nastavio trend smanjivanja izdavanja potpora, i to osobito u brodogradnji, zato što od sredine godine nije bilo novih narudžbi.