UVJET - JEDNA NEKRETNINA

Vlada planira pomoći širem krugu dužnika

09.02.2015 u 22:23

Bionic
Reading

Osokoljena dobrim vibracijama otpisa duga, Vlada širi paket pomoći najugroženijima. Ministar financija Boris Lalovac traži način uvođenja poreznih olakšica na kamate za stambene kredite za dio najvećih dužnika, doznaje RTL. Inače, ta mjera je kao opća porezna olakšica ukinuta 2010. godine

Rješavanje prezaduženosti očito postaje glavni posao Vlade. Trenutno se u Ministarstvu financija traži način i model da se otpis dugova za najsiromašnije proširi na jedan širi krug ljudi koji imaju stambene kredite.

Plan je da se kamate na stambene kredite na kraju godine priznaju kao porezna olakšica. No, ne svima koji su kupili stan na kredit, već samo onima koji imaju samo jednu nekretninu i nemaju drugo bogatstvo. Pa ako dužnik, recimo, za kamatu godišnje daje 3.000 kuna, država bi mu vratila recimo dvije tisuće. Stručnjaci ipak upozoravaju da sve nije tako jednostavno.

'Svaka porezna olakšica kreira na drugoj strani trošak zbog toga jer neki prihodi koji nisu bili planirani se neće dogoditi. I taj manjak u proračunu će doprinijeti rastu deficita i on će se morati financirati povećanjem poreza za druge porezne obveznike', rekao je Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa za RTL Danas

No, ministar financija Boris Lalovac uvjeren je da će rasterećenjem zaduženih građana ekonomija, pa i proračun - prodisati. S tim se djelomično slažu i poslodavci.

'Ako se to provede, ako si država može dozvoliti manji prihod u proračun od tih olakšica koje će dati građanima, to će bit dobra mjera jer će građani imati više novaca pa će se naravno time povećati potrošnja', kaže Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Prilog RTL-a o poreznim olakšicama i oprostu duga možete pogledati ovdje