rakijaši i brodari

Vlada oslobodila plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića; Brodotrogiru jamstva za financiranje brodova

21.10.2021 u 10:08

Bionic
Reading

Vlada je sa sjednice u četvrtak u Sabor poslala prijedlog izmjena zakona o trošarinama kojima se provodi njegovo daljnje usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a, a najznačajnija predložena izmjena odnosi se na oslobađanje od obaveze plaćanja trošarina za male proizvođače jakih alkoholnih pića.

Kako je izvijestio državni tajnik u Ministarstvu financija Stjepan Čuraj, to se odnosi na one koji godišnje od voća proizvedu do 50 litara jakog alkoholnog pića i koriste ga za vlastitu potrošnju ili potrošnju članova svoga kućanstva ili svojih gostiju.

"Ovim izmjenama se za male proizvođače jakih alkoholnih pića ukida obaveza plaćanja trošarine, a to je trenutno prihod proračuna od oko pet milijuna kuna godišnje. Uz financijski učinak, tu je i administrativno rasterećenje proizvođača i carinske uprave", izjavio je Čuraj.

Dodao je da se pozitivni učinci oslobađanja od plaćanja trošarina reflektiraju i na opstojnost tradicionalne proizvodnje voćnih rakija u seoskim domaćinstvima, kao i na pojednostavljenje trošarinskih procedura s registriranim obveznicima.

Trenutno su u Hrvatskoj registrirana 38.374 takva mala proizvođača. Vlada predlaže i uvođenje instituta "samostalni mali proizvođač ostalih pića koja se dobivaju vrenjem", "samostalni mali proizvođač međuproizvoda" i "samostalni mali proizvođač vina", uz mogućnost primjene snižene visine trošarine, u iznosu od 50 posto nacionalne propisane visine.

"Cilj je da se podigne razina konkurentnosti kada isporučuju alkoholna pića u druge zemlje članice EU-a", rekao je Čuraj.

Uvodi se i oslobođenje od plaćanja trošarina na alkohol kada se upotrebljava u proizvodnji veterinarsko-medicinskih proizvoda ili u proizvodnji dodataka prehrani, koje bi se odnosilo primarno na proizvođače tinkture propolisa (pčelare), te druge proizvođače dodataka prehrani, koji trenutno plaćaju trošarinu na kupljeni alkohol koji koriste.

Produljenje rokova potpora, jamstva za brodove

Vlada je u četvrtak produljila rok trajanja Programa dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u pandemiji COVID-a 19 i to do kraja godine, uz povećanje iznosa potpore.

Prema programu dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa i infrastrukture i povezanim djelatnostima je do 30. lipnja ove godine ukupno izdano 46 državnih jamstava ukupne vrijednosti preko 170 milijuna kuna. Izmjenama se produljuje rok dodjele potpora do 31. prosinca, a gornja granice iznosa potpore raste s 800 tisuća na 1,8 milijuna eura, uz povećanje iznosa pokrića državnog državnog jamstva s 90 na 100 posto.

Vlada je odobrila i državno jamstvo u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, za kreditno zaduženje Brodotrogir Cruise Trogira, za izgradnju broda Novogradnja 369, kao i jamstvo u korist te banke za kreditno zaduženje za izgradnju trupa broda Novogradnja 370.

Jamstvo za Novogradnju 369 daje se u iznosu od 4,32 milijuna eura i pokriva 80 posto kreditnog zaduženja, dok jamstvo za Novogradnju 370 iznosi 551 tisuću eura. Isporuke brodova očekuju se u srpnju, odnosno u rujnu 2022. godine.