PREOKRET

Vlada odustala od jačeg oporezivanja honoraraca

02.12.2013 u 17:23

Bionic
Reading

Vlada je s telefonske sjednice u ponedjeljak uputila amandmane kojima se brišu odredbe o porezu na dohodak o obveznom podnošenju godišnje porezne prijave za porezne obveznike koji su tijekom poreznog razdoblja ostvarili drugi dohodak

Amandmanima se mijenjaju članci 4., 5., 10. i 12. Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

'Strateškimmjerama Vlada potiče razvoj gospodarstva, ali i vodi brigu onajosjetljivijim skupinama stanovništva. Pritom je neophodno uvažavatiustavno načelo o ravnomjernosti poreznog opterećenja, kao i načelajednakosti i pravednosti, na način da osobe s većom gospodarskom snagomsnose i veće porezno opterećenje', priopćila je Vlada.

Odredba oobveznom podnošenju godišnje prijave za ostvareni drugi dohodak još ćese podrobnije razmotriti, provest će se daljnje opsežne analize, osobitoanalize temeljene na statističkih podacima dobivenim iz Obrasca JOPPDkoji se počinje primjenjivati od 1. siječnja 2014. jer će on obuhvatitiveliki opseg oporezivih i neoporezivih primitaka te omogućitikvalitetniju sliku porezne snage poreznog obveznika, navodi Vlada,dodajući da će se 'posebna analiza usmjeriti i na postojeće razineporezne osnovice te na sustav obveznih doprinosa u dijelu drugogdohotka, uvažavajući pri tome, kao i do sada, mišljenja i prijedlogedrugih resornih ministarstava, kao i svih zainteresiranih strana,ekonomskih stručnjaka, udruženja i socijalnih partnera'.

Amandmani su objavljeni na web-stranici Vlade Republike Hrvatske