KATARINA OTT

'Vlada ne poštuje zakone i uopće ju nije briga za nas'

13.07.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Zaklada Friedrich Ebert u Zagrebu u petak je organizirala međunarodnu konferenciju na temu 'Future Scenarios for the Eurozone'. Uz glavnu govornicu konferencije, Mariju Joao Rodrigues, portugalsku političarku i političku znanstvenicu, sudjelovala je i Katarina Ott s Instituta za javne financije, koja se obrušila na Vladu i njenu strategiju

Katarina Ott s Instituta za javne financije je prilikom svog sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji na temu 'Future Scenarios for the Eurozone' iskoristila priliku da kritizira Vladinu strategiju za koju tvrdi da je prepiska strategije bivše Vlade.

'Bez obzira na scenarije o budućnosti EU-a, Hrvatska će se zasigurno nastaviti izvlačiti iz krize. Vlada donosi proturječne preporuke i kaska za svojim pravnim obvezama. Ne samo da hrvatska Vlada ne poštuje zakone, nego je uopće nije briga za nas. Šokiralo me to da su u okviru strategije jedan strateški cilj i 12 općih ciljeva identični kao i u strategiji prijašnjih vlada; od riječi do riječi je sve isto. Je li zaista moguće da nova vlada nema svoju vlastitu strategiju i ciljeve? Zašto smo onda uopće imali izbore? Mogli smo imati prijašnju vladu s istim ciljevima', smatra Ott.


'To nepoštivanje zakona, nedostatak vizije i transparentnosti ove vlade me više zabrinjava od same eurozone. Znam da je EU naša budućnost, ali moramo napraviti sve da bismo imali sve. U suprotnom bi Hrvatska mogla ostati zarobljena u recesiji i stagnaciji. Pokušavam se dosjetiti koja bi bila najsporija životinja na Zemlji da je usporedim s Hrvatskom, ali ne mogu se sjetiti', slikovito je zaključila Ott povlačeći paralelu s gospodarskim rastom Hrvatske u budućnosti.

O krizi eurozone Ott je kazala kako smatra da smo možda previše zaokupljeni samom ekonomijom te da bi u rješavanje problema trebalo uključiti i sociologe, psihologe, politologe, pa čak i psihijatre.

Ott također predlaže da se ponovno pročita literatura iz 1980-ih koja govori o tome kako je i zašto Europa postala prosperitetna i što je potrebno da bismo ponovno napredovali.

'Bojim se da će biti potrebne velike mentalne promjene', zaključila je Ott.