ZABORAVILI NA ZAKON

Vlada mora prodati manji paket CO-a

Bionic
Reading

U želji da što prije počasti umirovljenike Vlada zaboravila na Zakon o preuzimanju dioničkih društava, pa će morati korigirati plan

Prema prvotnom planu, banke su već danas Umirovljeničkom fondu trebale dati ponudu za financiranje isplate ovogodišnje rate duga umirovljenicima od oko 820 milijuna kuna. Taj će se rok, prema svemu sudeći, pomaknuti do petka jer su bankari zatražili nekoliko dodatnih dana za pripremu ponude. No to nisu i sve preinake vezane uz plan osiguranja novca za ovogodišnju rundu obeštećenja umirovljenika.

Kako je on očito osmišljen naprečac i bez potrebnih konzultacija, ispao je i tehnički traljav pa se očekuje da će se Vladina odluka o prijenosu dijela državnih dionica Croatia osiguranja i Jadranskog naftovoda Umirovljeničkom fondu korigirati, piše Poslovni dnevnik. U Vladi odnosno Ministarstvu financija u žurbi su, naime, previdjeli odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava kad su utvrđivali količinu dionica CO-a koja bi se prenijela Umirovljeničkom fondu (UMFondu). Ukratko, prijenosom predviđenih 29 posto CO-a HPB Invest (društvo koje upravlja UMFondom) upao bi u apsurd obveze ponude za preuzimanje pa će se na kraju, prema neslužbenim informacijama, paket za prijenos tom fondu srezati na manje od 25 posto.

Hoće li se u vrijednosti smanjenja udjela CO-a za prijenos izdvojiti neke druge dionice iz državnog portfelja, zasad nije poznato, no potkraj prošlog tjedna već su krenule spekulacije o određenoj količini dionica Končara kao rezervnom izboru.