O AFERI HEP U OTVORENOM

'Vlada je znala da jeftina struje ide u Mostar'

  • Autor: tportal.hr/HRT
  • Zadnja izmjena 11.05.2010 12:45
  • Objavljeno 11.05.2010 u 09:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Koga će sve USKOK ispitati u aferi HEP i je li odluka o jeftinijoj struji TLM-u bila politička, u Otvorenom Hloverke Novak Srzić govorili su odvjetnik Anto Nobilo, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, poslovni savjetnik Davor Štern, novinar Večernjeg lista Vojislav Mazzocco, neovisni ekonomist Slaven Letica i Zdravko Burazer iz sindikata TLM-a

Nobilo je kazao je kako Polančec nikakav istražni nalog nije primio. Najavio je da će kao svjedoke u slučaju HEP-TLM pozvati članove užeg Vladina kabineta. Nije ih poimence navodio, no u vrijeme sporne HEP-ove preprodaje struje uži kabinet Vlade činili su, osim Polančeca, premijer Ivo Sanader i potpredsjednica Vlade, danas premijerka, Jadranka Kosor. Kazao je da će u postupku dokazati da je privatizacija TLM-a - politička odluka Vlade.

Da su članovi Vlade bili dobro obaviješteni o tome što se događa u odnosu dviju tvrtki, smatra i Matijašević. Uz njega su u Upravnom odboru HFP-a, koji je odluku u prodaji TLM-a hrvatskom konzorciju donio jednoglasno tada sjedila četiri ministra - Polančec, Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković. Nakon mnogih neuspješnih pokušaja privatizacije Vlada je početkom 2007. prihvatila ponudu konzorcija pet tvrtki iz Hrvatske te BiH za kupnju 80% udjela u TLM-u za jednu kunu. Odlučeno je da TLM ostane u rukama domaćeg konzorcija sa 6.000 zaposlenih.

Kazao je kako ne stoje navodi da se jeftinom strujom subvencioniraju privatni interesi. Cijena struje vezana je uz cijenu aluminija i ugovor u startu nije bio štetan za HEP, ustvrdio je. Veliki nerazmjer nastao je zbog pada cijene aluminija na svjetskom tržištu s 2.000 na manje od 1.000 eura, što je prepolovilo i cijenu struje. Mišljenja je da se USKOK, umjesto ugovorima o javnoj nabavi, počeo baviti pravičnim komercijalnim ugovorima.

Mazzoco je ustvrdio da su svi u Vladi znali da jeftina struja odlazi u Mostar. Naglasio je kako se u HEP-u događalo mnogo loših stvari, što je opće poznato. Štern je kazao kako TLM-a, počevši od Obrovca, nije imao sreće. Potez Vlade da se pomogne TLM-u smatra dobrim. Burazer je rekao da je aluminij koji dolazi iz Mostara, aluminij velike kakvoće jer je izravno legiran. Takav aluminij TLM ne bi mogao dobiti nigdje u svijetu. Kazao je kako bi bilo pogubno za TLM kad bi se ugovor s Aluminijem raskinuo, kao što to najavljuju iz Konzorcija. S tim se složio i Štern.

Letica je kazao kako se u ovom slučaju ne radi o političkom obračunu jer je Polančec, poput Sanadera, politički mrtav. Ovo je traženje žrtvenog jarca, kazao je. USKOK više ne ugrožava samo političku elitu nego i gospodarstvo. S tim se složio i Nobilo - USKOK je prešao granicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi