EKONOMSKI INSTITUT

Vlada će prije ili kasnije morati rezati plaće

20.03.2015 u 13:32

Bionic
Reading

Premda će Vlada biti pod velikim pritiskom Europske komisije za provođenje fiskalne konsolidacije, analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta ne očekuju značajnije reformske poteze u predizborno vrijeme

Predstavljajući nove kvartalne analize i prognoze, analitičari Ekonomskog instituta osvrnuli su se na mjere koje Vlada mora provesti za smanjenje proračunskog deficita. Prema njihovom mišljenju, Vlada će prije ili kasnije morati provesti 'rezanje' plaća u javnom sektoru jer su ostale mjere štednje dobrim dijelom iscrpljene. Pritom ističu da analiza izrađena prošle godine, u kojoj je sudjelovao Ekonomski institut, pokazuje da u javnim institucijama ima dosta prostora za uštede na plaćama novom sistematizacijom radnih mjesta i korekcijom koeficijenata.

Iako je Vlada prije nekoliko dana najavila uvođenje kriterija uspješnosti u javnom sektoru, a pripremaju se i intenzivni pregovori sa sindikatima oko kolektivnih ugovora, analitičari Ekonomskog instituta smatraju da Vlada ipak u predizbornoj godini neće značajnije zadirati u plaće. Stoga u 2015. očekuju deficit opće države od pet posto, što je znatno iznad postavljenog cilja Europske komisije (3,5 posto), zadanog u proceduri prekomjernog deficita.

Zbogom recesiji, dolazi stagnacija

U Ekonomskom institutu ističu da je Hrvatska još u ljeto prošle godine, ako se promatraju sezonski prilagođeni podaci o BDP-u, tehnički izašla iz recesije. Prema sezonski prilagođenim podacima EIZ-a, koji pokazuju kvartalne promjene BDP-a u odnosu na prethodni kvartal, u svim kvartalima prošle godine ostvarene su male, ali pozitivne stope rasta: u prvom kvartalu 0,1 posto, u drugom 0,01 posto, u trećem 0,1 posto te u zadnjem kvartalu 0,2 posto. S obzirom da su stope rasta izuzetno male, analitičari Ekonomskog instituta zaključuju da je hrvatsko gospodarstvo izašlo iz recesije i ušlo u fazu stagnacije.

Značajniju fiskalnu konsolidaciju smanjenjem plaća u javnom sektoru očekuju tek 2016, a trebala bi je provesti nova Vlada. Pritom upozoravaju da će se u početku zbog smanjenja plaća smanjiti i prihodi državnog proračuna pa očekuju da će deficit u 2016. biti tek nešto manji od onog u 2015, na razini od 4,8 posto BDP-a

Inače, najnovije ekonomske prognoze Instituta ukazuju na blag oporavak gospodarstva u 2015. i 2016. U odnosu na siječanjsku prognozu, procjena rasta BDP-a za 2015. ostala je jednaka, 0,2 posto, dok je procjena za 2016. smanjena za desetinu postotnog boda i sada iznosi 0,8 posto.

Doprinosi rastu donekle su izmijenjeni u odnosu na ranije prognoze te se tako zbog neizvjesnosti na tržištu rada i niskog povjerenja potrošača u ovoj godini očekuje stagnacija osobne potrošnje, a tek u 2016. blag rast od 0,2 posto. Za razliku od ranije prognoze o blagom padu investicija, po novoj će investicije u 2015. padati sedmu godinu ponajprije zbog nedostatka investicija u javnom i privatnom sektoru, kao i nedovoljno iskorištenog pristupa fondovima EU-a.

Pozitivan doprinos rastu i dalje će imati jedino neto izvoz te bi u 2015. trebao rasti 3,5 posto. Kada je riječ o tržištu rada, analitičari Ekonomskog instituta ne očekuju značajnije pozitivne pomake, prvenstveno zbog daljnjeg pada investicija i stagnacije BDP-a. Stoga u 2015. prognoziraju stopu nezaposlenosti od 19 posto, a u 2016. tek blag pad na 18,5 posto.