PREDSTEČAJNA NAGODBA

Vjerovnici prihvatili plan restrukturiranja Dalekovoda

26.03.2013 u 09:09

Bionic
Reading

Dalekovod je danas izvijestio da je dao suglasnost na izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja koji su u sklopu predstečajne nagodbe Fini podnijeli ključni vjerovnici, koji kao osnovu plana predlažu dokapitalizaciju

'Smatramo kako je predloženi plan financijskog restrukturiranja kvalitetan i kako bi njegova realizacija bitno doprinijela stvaranju uvjeta za stabilno i održivo poslovanje Dalekovoda u budućnosti. Stoga vjerujemo u pozitivan ishod sljedećeg ročišta', prenose se u Dalekovodovoj obavijesti riječi predsjednika uprave Matjaža Gorjupa

Ključni dio nagodbe koju predlažu vjerovnici je dokapitalizacija u iznosu od najmanje 150 milijuna kuna uplatom u novcu, s ciljem financiranja investicija i razvoja. Predlaže se i dokapitalizacija do 60 milijuna kuna uplatom u novcu koju bi proveli postojeći dioničari, a služila bi financiranju obrtnog kapitala.

No, prije bi se provelo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa 100 kuna na 10 kuna.

Mjere financijskog restrukturiranja uključuju i mjere restrukturiranja i reprogramiranja postojećeg duga odnosno smanjivanja tog duga na način da se postojeći dug smanji na održivu razinu prihvatljivu financijskim i strateškim investitorima, nakon provedbe predstečajne nagodbe.

Planira se i djelomični prijenos duga prema bankama u mezzanin (potraživanje s uvjetnim pravom konverzije u kapital ili prijenos u senior dug po uvjetima iz nagodbe), dugoročno reprogramiranje ostatka duga prema bankama i ostalim financijskim institucijama te konverzija dijela duga u kapital.

U planu je i prijenos udjela u društvu Dalekovod Ulaganja d.o.o. (projekt Sky office), u korist i po pozivu Zagrebačke banke odnosno društva unutar grupe Unicredit, po cijeni koja će predstavlja fair tržišnu cijenu vodeći računa o tome da su obveze društva Dalekovod ulaganja d.o.o. veće od imovine tog društva.

Vjerovnici predlažu i prodaju udjela u društvu Dalekovod Professio d.o.o. za ulaganje u obnovljive izvore energije kao i prodaju ostale non core imovine.

Petogodišnji plan poslovanja, koji je dio plana financijskog restrukturiranja Dalekovoda u postupku predstečajne nagodbe, predviđa postupni oporavak prihoda poslovanja, usmjeren na elektroenergetske projekte na domaćem, regionalnom i drugim tržištima na kojima Dalekovod već ima značajno iskustvo i reference. Na domaćem tržištu, i dalje se planiraju značajni prihodi u programu cesta, iako znatno smanjeni u odnosu na prijašnje godine.

Projekcije poslovnog plana predviđaju poboljšanje operativnog (EBITDA) rezultata na razinu od oko 13 milijuna kuna tijekom 2013., odnosno postupni rast do razine od oko 130 milijuna kuna do 2017.

Uz stabilan iznos godišnje amortizacije u petogodišnjem razdoblju te značajno smanjenje kamate na restrukturirani dug, u planu se predviđa kako bi Dalekovod ostvario neto dobit iz poslovanja nakon 2014.

Odluku o izradi plana financijskog restrukturiranja Dalekovoda izglasala je na ročištu krajem veljače skupina vjerovnika koja zajedno drži većinu potraživanja od te tvrtke. U toj skupini su Zagrebačka banka i još tri banke iz grupe Unicredit, Hypo Leasing Croatia, Privredna banka Zagreb, HBOR i nekoliko tvrtki iz poslovnog sustava Dalekovoda.

Dalekovod je prvo veliko poduzeće koje provodi predstečajnu nagodbu prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. U postupku je tražbine prijavilo 966 vjerovnika, u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde kuna.

O novom planu financijskog restrukturiranja vjerovnici bi trebali raspravljati na ročištu zakazanom za 2. travnja.