VIKEND U GUDOVCU

Više od 120 pčelara nudit će vrhunski med, rakije i kreme

01.02.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Na 9. međunarodnom pčelarskom sajmu u subotu i nedjelju, 2. i 3. veljače u Gudovcu okupit će se preko 120 izlagača iz Hrvatske i okolnih zemalja, što je do sada najveći broj sudionika ove priredbe. U tri dijela sajma izlagači će predstaviti med i proizvode od meda, pčelarsku opremu i slušati predavanja stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Austrije

Manifestaciju organizira Hrvatske pčelarski savez čiji predsjednik Martin Kranjec kaže da je posebno važno što će predstaviti domaće pčelare i proizvodnju meda uoči pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

'Ono što nas čeka je ogromno tržište bez ikakvih ograničenja proizvodnje, jer Europska unija uvozi više od 200 tisuća tona meda na godišnjoj razini', ističe Kranjec.

Predavači će govoriti o državnim pčelarskim programima u Austriji i Europskoj uniji, prihrani pčela, apiterapiji, ekološkom pčelarstvu, kontroli varoze, marketingu, iskorištavanju pčelinjeg otrova i matične mliječi, razvoju pčelinjih zajednica i prikupljanju peludi.

Pokrovitelj sajma Ministarstvo poljoprivrede, a otvorit će ga ministar Tihomir Jakovina. Suorganizatori su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba.

'Po iskustvima iz prethodnih godina, a i zbog velikog broja izlagača, očekujemo da će nas posjetiti više od sedam tisuća ljudi', ocijenila je Ivana Berg Divald, glasnogovornica HPS-a.

Posjetitelji će, osim klasičnih proizvoda od meda, propolisa, matične mliječi, vidjeti najnovije preparate poput kreme za kožu od pčelinjeg otrova, ocijeniti razliku između medne rakije i medice i kušati razne zdrave slatkiše.