sedmo korigiranje

Vindija od kolovoza ponovno diže otkupnu cijenu mlijeka

  • Autor: L. Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2022 12:44
  • Objavljeno 30.06.2022 u 12:44
Vindija

Vindija

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Prehrambena kompanija Vindija u četvrtak je najavila da će povećati otkupnu cijenu mlijeka svojim kooperantima za dodatnih 15 lipa po litri od kolovoza, što će biti sedmo povećanje otkupne cijene mlijeka od početka ove godine

U posljednjih osam mjeseci, ističu iz te kompanije, ovo je ukupno sedmo korigiranje cijena otkupa, čime je ukupno povećanje otkupne cijene dosegnulo 80 lipa po litri mlijeka. Povećanje cijene od 1. kolovoza odnosi se na otkupnu cijenu kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka.

U svjetlu povećanja cijena energenata, žitarica i uljarica, tom poslovnom odlukom Vindija nastavlja podupirati domaću poljoprivrednu proizvodnju i cjelokupno gospodarstvo zemlje. Nakon povećanja otkupne cijene mlijeka u travnju i zatim u svibnju, zbrojivši novo povećanje cijene, Vindija će na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 109 milijuna kuna, navodi se u njihovu priopćenju.

"Previranja na tržištu nastavljaju pred hrvatske farmere postavljati složene izazove, a mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojima kontinuirano surađujemo dodatno su pogođena povećanjima cijena energenata i žitarica. Unatoč tome što se poskupljenja odražavaju i na cijelu našu prerađivačku industriju, svojim kooperantima želimo olakšati ovo turbulentno razdoblje i svakodnevno zajedno pokušavamo pronaći modele i rješenja kojima ćemo dodatno optimizirati domaću proizvodnju mlijeka“, rekao je predsjednik Uprave Vindije Nenad Klepač.

Novo povećanje otkupne cijene mlijeka, po njegovim riječima, vide kao potrebnu podršku za nastavak domaće proizvodnje, koja je u trenutnoj globalnoj političkoj i ekonomskoj situaciji ključ sigurnosti i stabilnosti gospodarstva zemlje.

"Svjesni smo da dodatno povećanje i 109 milijuna kuna na godišnjoj razini koje ćemo izdvojiti za kooperante, ne može u potpunosti pokriti enormni rast troškova primarnih proizvođača. S obzirom na to da su i naše unutarnje rezerve nas kao kompanije iscrpljene, a sveukupna nedostatna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pokriva manje od polovine potreba, bez uključivanja države bit će teško trajno osnažiti domaću poljoprivrednu proizvodnju", napomenuo je Klepač.

Vindija otkupljuje mlijekom sa više od 1.000 gospodarstva, a prošlog im se mjeseca pridružilo i 109 farmera Ličko-senjske županije s kojima je Vindija postigla dogovor o otkupu, nakon što se riječki PIK povukao s tržišta. 

Inače, prošloga tjedna su i iz Dukata najavili da će od 1. kolovoza, po šesti put u ovoj godini, podići otkupnu cijenu mlijeka za dodatnih 15 lipa po litri predanog mlijeka, čime će otkupna cijena od početka godine porasti za ukupno 80 lipa po litri.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!