uvažena gošća

Delegacija iz komunističke zemlje obišla Zagreb. Iznenadit će vas što iz te države najviše uvozimo

11.10.2022 u 15:22

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vijetnama Vo Thi Anh Xuan u posjetu je Hrvatskoj. U ponedjeljak ju je ugostio predsjednik Zoran Milanović, a u utorak ju je u Banskim dvorima primio premijer Andrej Plenković. Jedna od tema razgovora s predsjednikom, o čemu su izvijestili s Pantovčaka, bili su gospodarski odnosi Hrvatske i Vijetnama. A oni su, prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), i više nego skromni

Prošle godine izvezli smo u Vijetnam robe u vrijednosti od svega 30 milijuna dolara. Od toga više od 18 milijuna dolara odnosi se na obrađeno drvo, slijede brašno, krupica i razni prehrambeni proizvodi vrijedni oko pet milijuna dolara.

Ukupan uvoz iz Vijetnama u Hrvatsku lani je iznosio također skromnih 33,4 milijuna dolara. Od Vijetnamaca smo najviše kupovali žensko donje rublje (grudnjaci, steznici, naramenice, podvezice i sl.), trenirke te razne vrste kovčega i torbi.

Inače, za Europsku uniju Vijetnam je sve zanimljiviji gospodarski partner. Riječ je o živom tržištu s mladom populacijom te godišnje bilježi gospodarski rast od šest do sedam posto.

Vijetnam ima više od 97 milijuna stanovnika i 17. je najveći partner EU-a u trgovini robom na svijetu, a drugi najveći u jugoistočnoj Aziji.

Prije dvije godine Europski parlament dao je pristanak na sporazume o slobodnoj trgovini i zaštiti ulaganja između EU-a i Vijetnama. Cilj im je bio ukloniti 99 posto carina u sedam godina.

  • +9
Predsjednik Milanović primio potpredsjednicu Vijetnama Vo Thi Anh Xuan Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Time bi se uvoz iz Vijetnama u EU trebao povećati za 15 milijardi eura godišnje do 2035., a izvoz EU-a u Vijetnam trebao bi se povećati za 8,3 milijarde eura godišnje.

Slično kao u susjednoj Kini, Vijetnamom vlada jednopartijski sustav na čijem je čelu Komunistička partija, ali je zemlja na polju gospodarstva proglasila 'tržišno orijentirani socijalizam' te su dozvoljeni razvoj domaćih kapitalističkih poduzeća i strane investicije.

Zahvaljujući takvim reformama Vijetnam bilježi industrijski napredak i pad siromaštva među stanovništvom.