ambasadori eP-a

[FOTO/VIDEO] Predsjednik EP-a Sassoli podržao Srednju školu Petrinja i pozvao na solidarnost: 'Kontaktirajte s prijateljima u Hrvatskoj i pokažite im da ste uz njih!'

02.03.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Škola ambasador Europskog parlamenta (EPAS) program je u koji je u Hrvatskoj uključeno gotovo 60 srednjih škola, a diljem EU-a na stotine njih. I učenici Srednje škole Petrinja vrijedno su i aktivno uključeni, no nažalost su ostali bez svoje škole. Podršku učenicima i nastavnicima poslao je predsjednik EP-a David Sassoli

Predsjednik EP-a David Sassoli pozvao je škole ambasadore iz EU-a da iskažu solidarnost prema svojim kolegama u Petrinji.

'EPAS vam omogućuje aktivnu ulogu u životu Unije. Europska solidarnost nisu samo institucije i birokracija EU-a. Zbog toga pozivam sve vas da sudjelujete u ovom programu. Škola u Petrinji stradala je u razornom potresu u prosincu. Uz ljudske žrtve, zemlja je pretrpjela velike štete. Želimo pomoći hrvatskom narodu. Nakon pandemije bio je ovo još jedan udarac za Hrvate koji je uzdrmao njihove živote. Ovo je vaša prilika da pokažete koliko je učinkovita ova europska mreža. Kontaktirajte s prijateljima u Hrvatskoj i pokažite im da ste uz njih. Mali, ali konkretni iskazi solidarnosti mogu puno značiti u ovim teškim vremenima. Mogu stvoriti neraskidive veze koje mogu olakšati povratak u normalno stanje. Hrvatski prijatelji, mi smo uz vas', rekao je Sassoli.

Podsjetimo, tportal je nedavno posjetio Srednju školu Petrinja, koju je pohađalo oko 290 učenika. Razgovarali smo tad s profesoricom Ozanom Krovinović Šalić, ujedno mentorom - ambasadorom EP-a, te s troje juniora ambasadora - Hanom Gregurinčić, Hedom Orlić i Adrianom Gregurinčićem.

Cilj programa EPAS je jačati informiranost mladih o Europskoj uniji, o europskim vrijednostima i pravima. Tako su prvu godinu rada mladi Petrinjci učili kako je nastala i razvijala se Unija. Upoznavali su povijest i kulturu zemalja članica.

Zatim su sudjelovali u kampanji Europskog parlamenta 'Ovaj put glasam' kako bi potaknuli svoje sugrađane da izađu na europske izbore 2019.

U 2020. Krovinović Šalić planirala je s partnerima, srednjim školama iz Gospića i Velike Gorice, organizirati obilježavanje Dana Europe 9. svibnja, ali pandemija koronavirusa sve je pokvarila.

  • +7
Srednja škola Petrinja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj kao dio kampanje Zajednoza.eu.