JAVNO SASLUŠANJE

[VIDEO] Eurozastupnici 'izrešetali' čelnike farmaceutskih kompanija, Breton otkrio koliko cjepiva Europa može proizvesti u 12 mjeseci

25.02.2021 u 16:07

Bionic
Reading

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane te Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta organizirali su današnju raspravu o povećanju kapaciteta i isporuke cjepiva s direktorima farmaceutskih kompanija. U trosatnoj raspravi sudjelovali su i europski povjerenici za unutarnje tržište Thierry Breton, te za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides

U raspravi su sudjelovali direktori farmaceutskih kompanija Pascal Soriot (AstraZeneca), Stéphane Bancel (Moderna), Franz-Werner Haas i Antony Blanc (CureVac), Stan Erck (Novavax), Angela Hwang (Pfizer), Thomas Triomphe (Sanofi Pasteur) i Paul Stoffels (Johnson & Johnson).

19:08 Zaključno, povjerenik Thierry Breton pohvalio je današnju konstruktivnu raspravu i sve sudionike. Ustvrdio je da su se farmaceutske kompanije u pandemiji Covida-19 suočile s besprimjernim izazovima. U trenutku potpisivanja ugovora Europske komisije i tih kompanija, nitko nije znao tko će prvi izaći s cjepivom, a u međuvremenu cijepljenje je uzelo maha u cijelom svijetu.

'Apsolutno je vitalno da osiguramo pomoć farmaceutskoj industriji u proizvodnim kapacitetima', kazao je Breton, najavljujući da bi kontinetnalna Europa u godinu dana mogla proizvesti 2,5 milijardi doza cjepiva. Naglasio je da Europa pritom treba pokazati globalnu solidarnost.

18:48 Hwang nije odgovorila na pitanje zastupnika koliko je Pfizer zaradio na cjepivu u SAD-u, a koliko u Europi. Zastupnici su podsjetili Pfizerovu direktoricu da je cjepivo dijelom razvijeno i zahvaljujući javnom novcu, tražili da se kompanija u ime javnog zdravlja odrekne dijela profita i podijeli svoj patent kako bi se povećala proizvodnja, te pitali je li istina da je prodaja cjepiva nekim zemaljama temeljena na novim kreditnim zaduživanjima tih zemalja.

Hwang je izabrala odgovoriti da je Pfizer inicirao ispitivanje 'booster' cjepiva, treće doze u razdoblju od šest mjeseci do godine dana, kao odgovor na nove varijante koronavirusa. Također, Pfizer radi na tome da cjepivo bude dostupnije tako što će moći biti čuvano na temperaturi od -20.

18:39 Pfizer je zagovaratelj transparentnosti, kazala je Angela Hwang, podsjećajući da je kompanija dijelila podatke s javnošću od početka istraživanja i prvih rezultata kliničkih ispitivanja. Ipak, Pfizer poštuje načelo povjerljivosti ugovora s pojedinim državama. Tvrtka trenutno također pregovara s mnogim novim državama, pa ne želi otkrivanjem detalja iz drugih ugovora utjecati na poslovne ishode i ugroziti svoju konkurentnost na tržištu, kazala je Hwang. Njoj je trenutno upućeno najviše pitanja eurozastupnika.

18:21 Odgovarajući na pitanje o pojačanim isporukama SAD-u i UK-u Angela Hwang iz Pfizera kazala je da su isporuke širom svijeta utemeljene na ugovorima. Na isporuku je također utjecao i tajming odobrenja cjepiva, a u SAD-u i UK-u to se dogodilo ranije u prosincu. Hwang je naglasila da je Pfizer potpuno posvećen povećanju proizvodnje i da im je sada potrebno stotinu dana da proizvedu cjepivo prilagođeno novom soju virusa.

18:12 Suerie Moon iz Globalnog zdravstvenog centra u Ženevi naglasila je kako je potrebno napraviti 'veći kolač', tj. povećati proizvodne kapacitete. Među sastojcima tog kolača trebala bi biti veća transparentnost, poručila je Moon. Naglasila je i pojačanu ulogu države, kvalitetnije upravljanje javnim zdravstvom i veći transfer tehnologije.

18:06 Thomas Triomphe iz tvrtke Sanofi Pasteur poručio je da se Europska komisija s pravom fokusira na nove sojeve koronavirusa, a njihovo cjepivo pokazat će se uspješnim upravo protiv takvih sojeva. Za uspjeh ove borbe naglasio je važnost političke volje i ulaganja u istraživanja. S francusko-britanskom tvrtkom Sanofi-GSK Europska unija potpisala je ugovor za 300 milijuna doza.

17:58 Angela Hwang iz Pfizera poručila je da je ta kompanije od samog početka tražila partnere s kojima će raditi na razvoju cjepiva. Tvrdi da Pfizer ima najbolju distribucijsku mrežu. U posljednjih 11 mjeseci u suradnji s BioNTechom i ostalima uspjeli su razviti cjepivo koje je zahvaljujući regulatorima odobreno kao prvo cjepivo protiv Covida-19 u svijetu.

Novi cilj tvrtke je proizvodanja dvije milijarde doza u 2021. godini, a 70 posto će biti proizvodeno u Europi. U ovom trenutku, Pfizerovo cjepivo trenutno je dostupno u 64 zemalja.

17:53 Paul Stoffels iz Johnson & Johnsona rekao je da su istraživanja pokazala kako je to cjepivo mjesecima stabilno na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva Celzija. Kompanija stalno povećava proizvodne kapacitete na nekoliko kontinenata, rekao je, dodajući da će suradnja na više razina biti ključna u povećanju i ubrzanju proizvodnje cjepiva u svijetu, te je zahvalio Europskoj uniji i EMA-i.

17:50 Stan Erck iz Novavaxa naglasio je da će svjetska distribucija kako samog cjepiva, tako i materijala za cjepivo, biti od ključne važnosti u nadolazećem razdoblju.

17:46 Pascal Soriot iz AstraZenece rekao je da 'velika većina' cjepiva proizvedena u Europskoj uniji ostaje unutar granica EU-a. Stéphane Bancel iz Moderne napomenuo je da je američka vlada uložila znatna sredstva u istraživanje, te je pohvalio europsku inicijativu za pojačano ulaganje znanstvena istraživanja.

17:38 Govoreći o eventualnim 'sekundarnim tržištima', Franz-Werner Haas iz CureVaca napomenuo je da ta kompanija definitivno želi znati gdje njezino cjepivo ide i sve treba biti transparentno.

17:30 Kada ćete ispuniti ugovorne obveze?, glasilo je pitanje eurozastupnika za AstraZenecu. Pascal Soriot odgovorio je da AstraZeneca radim punim kapacitetom 24/7. 'Treba vremena. Kako se ljudi više upoznaju s procesom proizvodnje, stvari idu nabolje. U ovoj industriji godinama učimo i testiramo taj proces, a to vrijeme u ovom slučaju nismo imali. To su izazovi s kojima se suočavamo', odgovorio je direktor, na što mu je finska eurozastupnica Silvia Modig odgovorila da je on 'poput sapuna, nikako ga se ne može uhvatiti'.

17:23 Odgovarajući na pitanje da komentira 'sporost' Europske agencije za lijekove (EMA) u odobravanju cjepiva, Stan Erck iz Novavaxa rekao je da ne može predvidjeti kada će cjepivo biti odobreno u EU-u. 'Počeli smo s Ujedinjenim Kraljevstvom jer smo tamo radili istraživanja, a sve informacije dijele se s EMA-om', rekao je Erck.

17:12 Pascal Soriot iz AstraZenece rekao je da se događa transfer tehnologije, inžinjeri kompanije se šalju u proizvodne pogone kako bi objasnili postupak proizvodnje. 'Naši timovi rastegnuti su do maksimuma u svim pogonima. Glavno je pitanje nisu patenti, nego razvijanje proizvodnih kapaciteta širom svijeta', rekao je Soriot. Stéphane Bancel iz Moderne rekao je da puno vremena odlazi na provjeru sigurnosti u proizvodnji cjepiva koja traje 24 sata na dan, no i to se uhodava te kapaciteti rastu iz mjeseca u mjesec.

17:07 Stan Erck iz Novavaxa naveo je da ta kompanija ima 27 ugovora za cjepivo, od kojih i s nekoliko europskih zemalja. Franz-Werner Haas rekao je da CureVac sada ima već 20 europskih partnera u proizvodnji cjepiva, a s obzirom da se još uvijek ne zna koliko će Covid trajati i hoće li postati sezonska bolest ta suradnja ubuduće bit će od ključne važnosti.

17:01 Franz-Werner Haas iz CureVaca rekao je da su rezultati obećavajući iz sadašnjih predkliničkih istraživanja cjepiva na životinjama u odnosu na britanski i južnoafrički soj, a rezultati će biti objavljeni uskoro.

16:57 Stéphane Bancel iz Moderne rekao je da je poslovanje te tvrtke smješteno u nekoliko zemalja Europske unije, poput Švicarske i Španjolske, a cjepiva se isporučuju iz Belgije. Farmaceutske kompanije nemaju svoje kapacitete ni tehnologiju za isporuku, te se oslanjaju na novouspostavljena partnerstva.

16:45 Odgovarajući na pitanja eurozastupnika o smanjenju isporuke EU-u za čak 60 posto, Pascal Soriot iz AstraZenece rekao je da je britanska vlada ugovorno financirala znanstvenike u razvoju cjepiva, a kada je potpisan ugovor AstraZenece i Sveučilišta Oxford kompanija je naslijedila i te obveze. Kao jedan od razloga kašnjenja u isporukama naveo je kompleksnu proizvodnju cjepiva.

16:41 Stan Erck (Novavax) ponosan je na sve što je ta tvrtka učinila u razvoju cjepiva. Komisija je s Novavaxom ugovorila isporuku 100 milijuna doza, a Erck očekuje da će se proizvodnja u Europskoj uniji zahuktati i zahvaljujući pogonima te američke tvrtke u Češkoj, Švedskoj i još nekolicini europskih država.

16:33 Franz-Werner Haas iz CureVaca, europskog poduzeća sa sjedištem u Njemačkoj, podsjetio je da je ta kompanija osnovana 2000. godine i među prvima počela razvijati sasvim novu vrstu cjepiva na bazi molekula glasničke RNK (mRNA), koje se u stanice prenose lipidnim nanočesticama. Nada se da će njezino cjepivo uskoro biti odobreno, a EU je potpisao ugovor s CureVacom za 405 milijuna doza.

Trenutno se radi i na prilagođavanju cjepiva britanskim, južnoafričkim i potencijalno drugim sojevima koronavirusa, s tim da je cilj da se takva cjepiva razvijaju u roku od šest mjeseci - pa i za neke buduće pandemije.

16:26 Stéphane Bancel iz Moderne rekao je da je borba protiv koronavirusa timski rad i čestitao je Europskoj uniji na uspješnom pokretanju Covax inicijative.

'Prije godinu dana, nismo poslovali u Europi, a danas isporučujemo milijune doza', kazao je Bancel, dodajući da je u pandemiji svaka doza ključna. 'Čim se proizvede, svaka doza se isporučuje, a proizvodimo non-stop', rekao je Bancel, koji je kao europski građanin ponosan na suradnju s EU-om.

16:19 Pascal Soriot iz AstraZenece kazao je da ta kompanija ulaže 2,7 milijuna eura godišnje u istraživanje u Europi. Iako je ova kriza bez presedana, AstraZeneca je brzo razvila cjepivo i s ponosom ga isporučuje milijunima ljudi, rekao je. Dodao je da su poteškoće oko isporuke za EU privremenog karaktera i da će se nadvladati, pri čemu kompanija radi sve što je u njezinoj moći.

16:10 Povjerenica Stella Kyriakides podsjetila je da pandemija traje već više od godinu dana, a suradnja unutar EU-a zajamčila je da će sve države članice dobiti cjepivo u jednakom omjeru. Osim toga, Europska unija je pokazala solidarnost i izdvojila cjepivo za inicijativu Covax, pa su prve doze jučer isporučene Gani kao prvoj državi primateljici.

'Vidimo da se svaki dan cijepi sve više ljudi širom EU-a, alii tekako smo svjesni da trebamo cijepiti što je brže moguće. Državama članicama postavili smo cilj da cijepe minimalno 70 posto odrasle populacije do ljeta - to je ambiciozan cilj, ali i dostižan', rekla je povjerenica Kyriakides.

Najavila je treba povećati proizvodnju cjepiva, te da Europska komisija priprema nove ugovore s proizvođačima.

16:08 Cristian Silviu Bușoi, predsjednik Odbora za industriju, rekao je da je su EU države članice pošteni partneri farmaceutskim kompanijama, a trebalo bi biti i obratno.

16:04 Pascal Canfin, predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, otvorio je saslušanje naglašavajući da europarlamentarci imaju obvezu surađivati s direktorima farmaceutskih kompanija kako bi pobijedili u ratu protiv koronavirusa. Podsjetio ih je da moraju poštovati obveze koje su preuzeli potpisujući ugovore s Europskom unijom.

Embed:

Sadržaj je realiziran u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj kao dio kampanje Zajednoza.eu.