OTEŽANA NAPLATA

Viadukt povećao dobit usprkos nelikvidnosti

27.10.2009 u 14:31

Bionic
Reading

Građevinska tvrtka Viadukt ostvarila je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dobit prije oporezivanja od 39,67 milijuna kuna, što je za gotovo 28 milijuna kuna više u odnosu na dobit iz istog razdoblja prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća dostavljenog Zagrebačkoj burzi

Ukupni prihodi u prvih devet mjeseci 2009. iznose 943,4 milijuna kuna i za devet posto su manji u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga je na projektima cestogradnje i vijadukata ostvareno 909,2 milijuna kuna. Društvo je u navedenom razdoblju imalo punu zaposlenost kapaciteta, a pri izvođenju radova na projektima poštivali su se svi rokovi.

Ukupno ostvareni rashodi 13 posto su manji nego lani i iznose 903,7 milijuna kuna. Veći pad rashoda od prihoda rezultirao je rastom dobiti sa 4,68 na 27,91 milijun kuna.

Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, Viadukt je ozbiljno pogođen recesijom. 'Bez obzira na dobre poslovne rezultate u trećem kvartalu, izraženo se osjećaju posljedice globalne recesije, i to najviše kroz produljenje rokova naplate potraživanja, pogoršanu likvidnost te otežanu dostupnost izvorima financiranja. Direktna posljedica toga je vrlo otežano plaćanje obveza prema dobavljačima i kooperantima. Društvo je do sada izmirivalo sve svoje obveze prema državi, bankama i leasing kućama', stoji u priopćenju.

Zbog usporavanja već ugovorenih radova na pojedinim dionicama i smanjivanja investicijskih ulaganja ugrožena je likvidnost društva. Da bi stabilizirali ugroženo poslovanje, u Viaduktu poduzimaju aktivnosti u smjeru iznalaženja poslova u inozemstvu (Njemačka, Libija, Ukrajina), smanjivanja troškova, prodaje potraživanja i smanjivanja broja zaposlenih.

sve osim nogometa

Učitavanje...