PLIMNI VAL

Venecija i dalje poplavljena, oštećeno više od 50 crkava

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 16.11.2019 17:21
  • Objavljeno 16.11.2019 u 17:21
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANDREA MEROLA

Stupanj opasnosti u subotu je u cijeloj Veneciji blago snižen, premda je grad i dalje poplavljen te je na snazi izvanredno stanje nakon plime koja ga je opustošila

Pripadnici talijanske civilne zaštite snizili su u subotu stupanj opasnosti s "crvenog" na "narančasto", premda još uvijek nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra. U petak je "acqua alta", kišom i nabujalim morem izazvana plima u laguni koja je dosegnula 1,54 metra prisilila gradsku upravu da na nekoliko sati zatvori Trg svetoga Marka.

U utorak navečer, u Veneciji je zabilježena najveća plima u zadnje 53 godine - 1,87 m, što je drugi povijesni rekord iza onog evidentiranog 4. studenog 1966. kada je voda dosegnula 1,94 metra.

Voda je poplavila crkve, trgovine, muzeje i hotele ovog dragulja svjetske baštine.

Uprava muzeja Guggenheim planirala je otvoriti ga u petak, no poput brojnih drugih ustanova, predomislila se zbog pogoršanih vremenskih uvjeta.

U petak je grad posjetio talijanski ministar kulture Dario Franceschini koji je kazao da će trebati obaviti brojne popravke te dodao da je oštećeno više od 50 crkava.

  • +16
  • +13

Poplave u Veneciji

Izvor: EPA / Autor: ANDREA MEROLA

Veneciju godišnje posjeti 36 milijuna turista godišnje, od čega su 90 posto stranci.

Gradonačelnik Venecije u petak je najavio otvaranje bankovnog računa na koji će svi oni koji žive u Italiji ili u inozemstvu moći uplatiti sredstva i pridonijeti popravcima u gradu.

"Venecija je jedinstveno mjesto i svačije nasljeđe, a u vašu pomoć ponovno će zasjati", poručio je. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!