posao u nemetinu

Veliko ulaganje: Američki gigant investirat će u Slavoniju, tražit će 4500 radnika

01.02.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Na pomolu je vjerojatno najveća pojedinačna investicija stranog ulagača ikada u Hrvatskoj, a Dnevnik Nove TV prvi donosi detalje tog velikog posla koji je pred samom realizacijom

Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara, a u više od stotinu tvornica diljem svijeta zapošljava 250.000 ljudi, po svemu sudeći, dolazi u Osijek, jer, kako Dnevnik Nove TV doznaje, višegodišnji pregovori privedeni su kraju.

Kako pak piše Jutarnji list, radi se o gradnji velike tvornice medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju.

Investitor je tvrtka Log Expert Five koja je u ožujku prošle godine registrirana na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a njezini osnivači su tri tvrtke registrirane u Rumunjskoj - Log Expert Development, MB Cons Solutions i Broad TDS Project. Prema neslužbenim informacijama, riječ je zapravo o američkim investitorima i kapitalu.

U industrijskoj zoni Nemetin već postoje tvrtke koje su izgradile svoju infrastrukturu, međutim, slobodnog prostora još ima.

Američka tvrtka koja dolazi u Osijek zakupila je sve preostale slobodne parcele, a to je prostor od 170.000 metara četvornih. Ili da bude lakše predočiti - to je otprilike 25 spojenih nogometnih igrališta.

Bit će izgrađeno i 666 parkirališnih mjesta a u pogonu će u jednoj smjeni moći raditi 1700 radnika. No ono što je najzanimljivije, ova će tvrtka kroz četiri godine ovdje zapošljavati 4500 radnika, od toga 70 posto visokoobrazovanih.

Još uvijek su na snazi ugovori o tajnosti podataka, no doznaje se da osječki gradonačelnik dugo radi na tom projektu. Dokaz da su Amerikanci, među 15 europskih gradova kandidata odabrali Osijek, je elaborat zaštite okoliša koji je objavilo ministarstvo te već upisane parcele u industrijskoj zoni.