može se žaliti

Veliki udarac za Elona Muska: Sud mu blokirao isplatu naknade od 56 milijardi dolara

31.01.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Sutkinja iz američke savezne države Delaware odbila je u utorak rekordan Teslin paket od 56 milijardi dolara za Elona Muska, navodeći da je naknada koju je odobrio upravni odbor proizvođača električnih vozila 'neshvatljiva svota' te nije pravedna prema dioničarima

Presuda dolazi više od pet godina nakon tužbe dioničara protiv izvršnog direktora Tesle Muska i direktora tvrtke, a optužili su ih za kršenje obveza prema proizvođaču električnih vozila i solarnih ploča, što je rezultiralo rasipanjem korporativne imovine i neopravdanim bogaćenjem Muska, javlja AP.

Odvjetnici dioničara tvrdili su da bi paket kompenzacije trebao biti poništen jer ga je diktirao Musk i bio je rezultat lažnih pregovora s direktorima koji nisu bili neovisni o njemu. Također su rekli da su dioničari odobrili to jer su dobili pogrešne i nepotpune informacije.

Dionice Tesle pale su oko tri posto i neki su se ulagači uhvatili za tu odluku u nadi da bi to moglo potaknuti Teslu da promijeni način na koji se vodi tvrtka. Teslin odbor je kritiziran jer nije uspio osigurati nadzor nad izvršnim direktorom, a koji se borio s regulatorima dok je vodio nekoliko drugih kompanija. Presuda, na koju se može uložiti žalba, poništila je najveći paket u korporativnoj Americi. Sudac je utvrdio da su kompenzaciju temeljenu na dionicama dogovorili direktori za koje se čini da su dužni Musku.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

'Odbor nikada nije postavio pitanje od 55,8 milijardi dolara: je li plan uopće neophodan da Tesla zadrži Muska i postigne svoje ciljeve', napisala je sutkinja Kathaleen McCormick sa suda u Delawareu. Odluka dolazi u trenutku u kojem Tesla upozorava na usporavanje rasta, a industrija električnih vozila preispituje potražnju. Tesla je pod Muskom postao najvrjedniji proizvođač automobila na svijetu, no velik dio te vrijednosti temelji se na očekivanjima budućih izuma, poput samovozećih robotskih taksija.

Teslin 10-godišnji ugovor s Muskom, postignut 2018., bio bi vrijedan oko 51 milijardu dolara po cijeni dionica na zatvaranju burzi u utorak. Presuda dolazi u trenutku u kojem se Tesla priprema za još jedan krug pregovora o kompenzaciji s izvršnim direktorom. U objavi na mreži X, čiji je također vlasnik, Musk je ovog mjeseca rekao da mu je neugodno voditi Teslu osim ako ne kontrolira 25 posto glasova. U to je vrijeme posjedovao oko 13 posto kompanije i rekao je da pregovori neće započeti dok McCormick ne presudi.