društvene mreže

Musk tvrdi da je na X-u manje antisemitizma nego na drugim platformama

22.01.2024 u 19:43

Bionic
Reading

Na društvenoj mreži X manje je antisemitskog sadržaja u usporedbi s drugim mrežama, prema ispitivanju koje je tvrtka naručila, rekao je vlasnik X-a Elon Musk na konferenciji o borbi protiv antisemitizma

Musk je posjetio lokaciju bivšeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau ranije tijekom dana, prije nego što se pojavio na konferenciji u južnom poljskom gradu Krakowu na kojoj se govorilo o porastu antisemitizma otkad je započeo sukob između Izraela i Hamasa u listopadu.

Platforma X došla je pod paljbu proteklih mjeseci, dok su neki od najvažnijih oglašivača pauzirali oglašavanje ili potpuno otišli s platforme otkad se Musk kasno prošle godine složio s korisnikom X-a koji je zastupao antisemitsku teoriju zavjere.

Musk je rekao u ponedjeljak da je društvena mreža i dalje načelno naklonjena slobodi govora i da bi se neistine koje se guraju trebale ispravljati.

"Izvanjska ispitivanja koja smo proveli pokazuju da je najmanje antisemitizma na X-u, ako pogledate sve društvene mreže", rekao je dok ga je intervjuirao američki konzervativni novinar Ben Shapiro.

Musk nije rekao tko je radio ispitivanje niti je podijelio detalje izvješća. Nije odgovorio na ikakva pitanja drugih novinara.

Događaj u Krakowu, koji je organiziralo Europsko židovsko udruženje (EJA), bio je fokusiran na "uznemirujući porast antisemitizma u Europi", od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu.

Kad je upitan o balansiranju slobode govora s bavljenjem govorom mržnje, Musk je rekao da se na platformi preferira sloboda govora.

"Mislim da na kraju dana sloboda govora pobjeđuje, u smislu da ako netko kaže nešto krivo, posebice na našoj platformi, možeš na tu tvrdnju odgovoriti ispravkom", rekao je.

"Tako da ako netko pokuša progurati krivu informaciju, poput nijekanja holokausta, odmah može biti ispravljen."