Sberbank, ZABa, Fidelity

Banke Todoriću: Agrokorova jamstva su legalna, pojednici ugrožavaju radnike

25.04.2018 u 16:23

Bionic
Reading

Pet velikih financijskih vjerovnika Agrokora objavilo je u srijedu popodne izjavu kojom pojašnjavaju kako su financijski i pravni savjetnici izvršili detaljan pregled svih prijavljenih tražbina, uključujući i jamstva koja su izdala Agrokorova ovisna društva

'Tražbine na temelju jamstava ispitane su te je utvrđeno da su u potpunosti zakonite i valjane te ih je izvanredni povjerenik priznao kao osnovane tražbine, odnosno pravno valjane obveze svake od operativnih kompanija koje su se odnosnim ugovorima o jamstvu obvezale. Uobičajeno je da se u poslovima financiranja koriste jamstva, osobito u konglomeratima kao što je Agrokor, a hrvatski ih zajmodavci često koriste', poručuje se u izjavi koju potpisuje pet financijskih divova: Fidelity International, Knighthead Capital Management, Sberbank of Russia, VTB Bank i Zagrebačka banka.

U slučaju Agrokora, operativne su kompanije dale jamstva financijskim i kreditnim institucijama koje su financirale koncern. Ta jamstva omogućila su odobrenje nekoliko milijardi eura financiranja, od kojih je koristi imao koncern, te neizravno i hrvatsko gospodarstvo u cjelini. Sve jamstvene obveze bile su u skladu s mjerodavnim pravom dokumenata o financiranju te su pravovremeno i na primjeren način javno objavljene.

'Mnoga jamstva sada, upravo u specifičnim, izrazito osjetljivim okolnostima vođenja zakonski uređenog postupka izvanredne uprave, čiji su ciljevi nedvojbeno od sistemskog značaja za Hrvatsku koja su prijavljena i priznata u postupku izvanredne uprave, osporavaju različiti dionici iz vlastitih, uskih, interesa, ugrožavajući uspjeh postupka izvanredne uprave', dodaje se u izjavi te nastavlja:

'Neosnovane medijske tvrdnje osoba koje javno promoviraju svoje partikularne interese, predstavljajući ih kao da su pitanje općeg i javnog interesa, ne koriste Agrokorovom poslovanju, dobavljačima, radnicima, kao ni ostvarenju ciljeva Zakona o postupku izvanredne uprave'.

  • +10
Konferencija za medije o dogovoru Grada Zagreba i Agrokora Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX