MARICA VIDAKOVIĆ ZA TPORTAL

'Todorić može željeti što hoće, ali Agrokor pripada vjerovnicima. I uskoro izlazi na burzu'

11.04.2018 u 20:21

Bionic
Reading

Prokuristica 'Kraša' i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora Marica Vidaković u Splitu je odgovorila na posljednji istup Ivice Todorića i njegove tvrdnje da mu je kompanija 'oteta'. Za tportal je kazala da su 'svi zakoni na strani vjerovnika'.

'Moramo biti ozbiljni, opće je poznato da kada gubitak prijeđe visinu kapitala, kapital nestaje i vjerovnici preuzimaju tvrtku. Želje gospodina Todorića su legitimne i on može željeti što god hoće, no svi zakonski elementi su na strani vjerovnika i oni su vlasnici kompanije', kazala nam je Vidaković. Komentirala je i Todorićevo zazivanje Ustavnog suda.

'Neću prejudicirati odluku, no država je imala legitimno pravo reagirati i zaštititi se od sistemskog rizika koji joj je prijetio, imala je pravo donijeti taj zakon', dodala je.

Vidaković je u Splitu prisustvovala promociji novog 'Kraševog' suvenira, trodimenzionalne čokolade u obliku Dioklecijanove palače, no dogovoreni nacrt nagodbe oko Agrokora dominirao je neslužbenim razgovorima. Naglasila je da su u ovom trenutku dogovoreni tek 'glavni ciljevi i okvir nagodbe, odnosno strateški bitni elementi', dok će u iduća tri mjeseca uslijediti 'peglanje detalja'.

'Što se tiče graničnog duga, postigli smo sporazum da će on biti plaćen u iduće četiri godine, ovisno o rezultatima poslovanja 'Konzuma'. Kako smo visinu stope EBIDTA postavili dosta nisko, vjerujem da ćemo se naplatiti i prije tog roka. Važno je naglasiti i da se dogovor oko petogodišnje prisutnosti dobavljača na policama ne odnosi samo na ovu tvrtku, nego na sve police u regiji - uključujući Mercator u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji', kazala je Vidaković za tportal.

Izjava Marice Vidaković prije sastanka Premijera s Fabrisom Peruškom Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Za budući 'Novi Agrokor' vjeruje da će poslovati pozitivno jer velike banke i financijski vjerovnici neće dozvoliti da njihov kapital, kako se izrazila, 'ode u vjetar'.

'Kompanija se priprema za završnu fazu restrukturiranja i cilj budućih vlasnika jest da u roku od dvije godine bude spremna za izlazak na tržište kapitala, odnosno da se njene dionice uvrste u javno trgovanje na burzi', zaključila je Vidaković.

  • +19
Ivica Todorić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX