AFERA WIRECARD

Velika revizorska kuća EY drakonski kažnjena: Ne smije primati nove klijente

04.04.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Revizorska kuća Ernst&Young (EY) dobila je dvije godine zabrane primanja novih klijenata u Njemačkoj uz kaznu od 500.000 eura, prema odluci njemačkog tijela za nadzor revizora APAS. EY je godinama revidirao financijske izvještaje Wirecarda, posrnule njemačke tvrtke za platne usluge koja je nakon 'nestanka' gotovo dvije milijarde eura 2020. godine proglasila stečaj

Čelnici Wirecarda tada su uhićeni zbog sumnje da su orkestrirali višegodišnji kriminalni reket kako bi povećali prihode, frizirali bilance i tako prikrili gubitke koji potječu još iz 2015. godine. U središtu skandala našao se tada i EY, revizor te tvrtke.

Uvidom u financijska izvješća bivšeg pružatelja usluga platnog prometa između 2016. i 2018., APAS smatra dokazanim povrede profesionalne dužnosti, odnosno nemarnosti prilikom revizije. Iz EY-a su izvijestili da su obaviješteni o dovršetku istrage.

EY mora platiti kaznu od 500.000 eura. Usto je revizorima propisana zabrana pružanja usluga revizije tvrtkama od javnog interesa, a iz APAS-a su izvijestili da se ta mjera odnosi na nove klijente EY-a te da neće utjecati na one postojeće. Pojedinačni revizori obuhvaćeni istragom dobili su kazne u iznosima između 23.000 i 300.000 eura, no moći će se žaliti, piše Tagesschau.du.

'Žao nam je što prijevara u Wirecardu nije ranije otkrivena. Tvrtka je naučila važne lekcije iz slučaja i poduzela opsežne mjere za jačanje kvalitete revizije i upravljanja rizicima', izjavio je glasnogovornik EY-a, dodajući da su surađivali s APAS-om tijekom istrage Wirecarda.

APAS-ov postupak nije javan

Udruga za zaštitu ulagača (SdK) načelno pozdravlja presudu, ali kritizira dugotrajnost postupka, pogotovo s obzirom na to da kraj 2023. godine prijeti ograničenjem odštetnih zahtjeva dioničara EY-a.

SdK je također kritičan prema činjenici da APAS-ov proces istrage nije javan i da investitori nemaju pristup izjavama svjedoka i dokumentima. Žale se i na to da se tržišna koncentracija pružatelja usluga revizora sada povećava.

Wirecard, nekadašnji miljenik ulagača, nadmašio je 2018. po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka te je uvršten u indeks frankfurtske burze DAX, signalizirajući prodor financijsko-tehnoloških tvrtki u prostor dotad rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce. Tvrtka je osnovana 1999. godine u predgrađu Münchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, a specijalizirala se za digitalna plaćanja.

Prije tri godine revizor EY-a upozorio je da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti od 1,9 milijardi eura. EY je, naime, otkrio naznake da su mu upravitelji skrbničkih računa, odnosno njihove banke, dostavili 'netočne potvrde o bilanci', a iznosi na tim računima odgovarali su otprilike četvrtini Wirecardove bilance. To ljeto Wirecard je propao, a bivšem šefu Markusu Braunu trenutno se sudi u Münchenu.