NOVA DIREKTIVA

[ANKETA] Jeste li za kažnjavanje poslodavaca koji plaćaju žene manje od muškaraca?

04.04.2023 u 10:48

Bionic
Reading

U svim zemljama Europske unije muškarci su bolje plaćeni od žena iako rade isti posao prema istim kriterijima. Taj jaz iznosi oko 13 posto na razini EU-a, a u Hrvatskoj oko deset posto. Problem diskriminacije i rodne nejednakosti u pogledu plaća adresirao je Europski parlament, izglasavši prošlog tjedna dugo iščekivanu direktivu koja bi trebala riješiti problem izjednačavanja plaća

Riječ je, dakle, o Direktivi o jačanju primjene načela jednakih plaća muškaraca i žena za jednak rad ili rad jednake vrijednosti putem transparentnosti plaća i provedbenih mehanizama. Za tvrtke za koje se dokaže da u njima postoje razlike u plaćama po spolu, pogotovo ako je ta razlika veća od pet posto i ako nema objektivnih opravdanja, predviđene su visoke kazne.

Direktivu, koja bi trebala stupiti na snagu za nekoliko tjedana, svesrdno su podržali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Ministarstvo rada, navodi Jutarnji list.

Kako bi se prepoznala rodna nejednakost u plaćama, tvrtke će morati uvesti javno dostupnu platnu strukturu kojom se jamče iste plaće za jednak rad i pod jednakim uvjetima. Redovito će morati objavljivati razlike u plaćama i dodacima kako bi žene znale jesu li plaćene manje od svojih muških kolega za isti rad. A zahvaljujući ovoj direktivi radnici će moći tražiti povrat razlike u plaći, naknadu za izgubljene prilike i nematerijalnu štetu.

Osim što joj je cilj stati na kraj diskriminaciji u pogledu plaća na temelju spola, Europski parlament njome želi poraditi na standardima transparentnosti plaća prije zapošljavanja, a koji su na razini EU-a trenutno – minimalni.

Irena Weber, čelnica HUP-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tvrtke više neće definirati plaće kao 'konkurentne', već će morati obavijestiti svakog kandidata na razgovoru za posao kolika je njegova početna plaća i koliki je raspon primanja budućeg zaposlenika za određeni položaj ili radno mjesto.

Radnicima također više neće biti zabranjeno govoriti o tome kolika su im primanja, a istovremeno poslodavci kandidate na razgovoru za posao neće smjeti pitati o visini plaće na prošlom radnom mjestu.

Zanima nas jeste li za to da se kažnjavaju šefovi koji plaćaju žene manje od muškaraca: