koronakriza

Većina potrošača želi nakon cjepiva protiv covida više putovati, ne i više trošiti

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 13:44
  • Objavljeno 17.11.2020 u 13:44
ilustracija

ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Razvoj i dostupnost cjepiva protiv koronavirusa mogli bi poboljšati izglede teško pogođenom turizmu, ali malo je vjerojatno da će uvjeriti potrošače da kratkoročno troše više, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak. Istraživačka skupine Dynata pitala je anketiranih više od 5.000 građana u Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji, SAD i Australiji kako će promijeniti ponašanje nakon što cjepivo protiv covida 19 bude dostupno velikom broju ljudi.

Većina ispitanika rekla je da se veseli što će ponovo moći posjećivati prijatelje i rodbinu (61 posto) i što će češće izlaziti iz kuće (53 posto), pokazalo je istraživanje.

U Njemačkoj i Britaniji gotovo polovina ispitanika izjavila je da bi ih radovao ponovni odlazak u inozemstvo.

Svakog drugog ispitanika istraživanja veselilo bi kada više ne morao nositi masku za lice. Samo 12 posto njih izjavilo je da bi ih veselilo kada bi mogli trošiti više novca i manje štedjeti, prema nalazima istraživanja.

U prvom, proljetnom valu pandemije koronavirusa stopa štednje u Njemačkoj udvostručena je, na 20 posto, jer su mnogi potrošači morali ostati kod kuće, a trgovine su bile zatvorene, navodi Reuters.