POVRATAK OPTIMIZMA

Većina hrvatskih direktora očekuje rast prodaje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.06.2011 16:09
  • Objavljeno 02.06.2011 u 15:40
žena posao karijera

žena posao karijera

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Direktori hrvatskih tvrtki u drugom su tromjesečju ove godine optimističniji u nego u istom razdoblju prošle godine, a najveći rast optimizma iskazali su u području ekonomskog okruženja, rasta prodaje i očekivanih investicija, pokazuje istraživanje konzultantske kuće Deloitte 'Pokazatelj stavova u biznisu', provedeno u šest zemalja srednje Europe

Direktori u Hrvatskoj u jednakom omjeru (33 posto) očekuju poboljšanje, pogoršanje i nepromijenjene makroekonomske uvjete. Istodobno, 53 posto ih očekuje bolje rezultate svojih kompanija

Istraživanje je pokazalo znatan napredak u procjeni rizika od nenaplate potraživanja dužnika. Tako je 47 posto direktora u hrvatskim tvrtkama optimistično i misle da je prosječan broj dana za plaćanje prihvatljiv, dok je u prvom kvartalu 2010. tako mislilo 20 posto direktora.

Od promatranih zemalja direktori u Hrvatskoj pokazali su najveći pomak u pozitivnim očekivanjima o rastu prodaje u sljedećih godinu dana te ih sada 60 posto očekuje povećanje, a 13 posto pad prodaje.

Očekivanja u vezi sa zapošljavanjem u regiji nastavila su se konstantno poboljšavati i sada 29 posto ispitanika očekuje novo zapošljavanje, dok je u trećem kvartalu 2009. to očekivalo 12 posto ispitanika.

U Hrvatskoj 23 posto ispitanika planira smanjivanje broja zaposlenih, što je na razini prosjeka regije, dok je u trećem kvartalu 2009. smanjenje zaposlenih očekivalo 55 posto anketiranih direktora. Povećanje broja zaposlenih očekuje 20 posto direktora, što je niže u odnosu na regiju.

Što se tiče investicije u kapitalna dobra, 47 posto anketiranih odgovorilo je da će povećati kapitalne investicije u idućih šest mjeseci, dok tri posto smatra da će ih smanjiti.

Izgledi za preuzimanje druge tvrtke su slabi, ali u okvirima srednjoeuropskog prosjeka - petina hrvatskih tvrtki odvažilo bi se na taj korak u idućih godinu dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi