Prevaranti u akciji

Važno upozorenje Hrvatske pošte: Ne otvarajte linkove u ovom mailu, radi se o pokušaju prevare!

14.09.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Na redakcijski mail tportala jutros je stigla poruka koja imitira boje i izgled Hrvatske pošte te sadrži sumnjiv link koji vodi tko zna kamo...

Poruka naslovljena 'Vaša dostava je na putu' sadrži link koji je potrebno otvoriti radi 'SMS potvrde identiteta'. Iako je mail prepun motiva Hrvatske, na drugi pogled jasno je da se radi o pokušaju internetske prevare.

Upitali smo Hrvatsku poštu jesu li upoznati s ovim očitim pokušajem prevare, u oni nam kažu da je u pitanju lažna obavijest čiji je cilj mrežna krađa podataka. 'Molimo sve korisnike kojima stignu takve poruke ili obavijesti da ih ignoriraju ili izbrišu', poručuju iz Pošte.

Kažu i da se u posljednjih nekoliko mjeseci pojavilo više varijanti pokušaja krađe mrežnih podataka ili informacija o bankovnim karticama. Svim varijantama zajedničko je lažno predstavljanje u ime Hrvatske pošte.

Najčešći primjeri takvih prijevara su: poruke koje stižu e-poštom u kojima se od korisnika traži uplata carine kako bi mogli primiti paket, obavijesti e-poštom u kojima se od primatelja e-pošte traži da klikne na poveznicu za potvrdu pošiljke, lažne poveznice koje zahtijevaju unos osobnih i financijskih podataka, a koje se u pravilu pojavljuju u komunikaciji s potencijalnim kupcima/prodavateljima s internetskih oglasnika.

'Lažne poruke i obavijesti mogu se relativno jednostavno prepoznati po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi pošiljatelja, starom logotipu Hrvatske pošte i gramatičkim te pravopisnim pogreškama. Svaku novu vrstu internetskih manipulacija redovito prijavljujemo Nacionalnom CERT-u, a korisnike putem naše internetske stranice i društvenih mreža pozivamo na oprez', zaključuju iz Pošte.

  • +4
Hrvatska pošta Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL