pilot-projekt

Hrvatska pošta ima novu uslugu, a bit će zanimljiva i onima koji su je dosad obilazili u širokom luku

30.07.2021 u 08:34

Bionic
Reading

Opcija prodaje kriptovaluta u uredima Hrvatske pošte još je u testnoj fazi, a u pravilu se svakog dana u uredima obavi po nekoliko transakcija otkupa

Hrvatska pošta (HP) prije dvije godine pokrenula je pilot-projekt otkupa kriptovaluta i tu mogućnost ponudila diljem zemlje u suradnji s registriranom mjenjačnicom Electrocoin. Kriptovalute u poslovnicama HP-a odnedavno se mogu kupovati i prodavati.

'Poslovanje s kriptovalutama početkom lipnja u formi testnog pilot-projekta proširili smo i na prodaju kriptovaluta. Kupnja i prodaja omogućene su za kriptovalute stellar, dai, ripple, tether, ether, bitcoin cash, USD coin, bitcoin, EOS.

Popis kriptovaluta može se potencijalno mijenjati i proširivati u budućnosti.

S obzirom na to da je opcija prodaje kriptovaluta još uvijek u testnoj fazi, rezultati nisu relevantni i usporedivi dok se kod otkupa kriptovaluta u pravilu svakog dana u poštanskim uredima obavi po nekoliko transakcija', rekli su za Poslovni dnevnik iz HP-a.

Kako dalje navode, 55 poštanskih ureda pretvoreno je u centre za kriptousluge, od čega je gotovo polovina na obali i otocima.

  • +4
Hrvatska pošta Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Osim kriptomjenjačnice, državna je pošta u rujnu lani lansirala prvo izdanje kriptomarke. Slično kao i tradicionalna fizička marka, i ona digitalna namijenjena je filatelistima, no onim digitalnima.

Prva kriptomarka izdana je u povodu Dana marke 9. rujna u pet kategorija i s motivima prijevoznih sredstava.

Pritom je u svega 16 sati prodano 500 ekskluzivnih primjeraka koji su se mogli platiti u kriptovaluti Poštine mjenjačnice. Tri mjeseca kasnije, sredinom prosinca, u opticaj je puštena druga kriptomarka - izdana u bloku s jednom samoljepljivom markom i otisnuta u nakladi od 30.000 primjeraka - s motivima prijenosa poštanskih pošiljaka kroz povijest.