poziv putem burze

Varteks želi prikupiti više od 10 milijuna kuna za ostvarivanje velikih planova

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 08.03.2019 19:06
  • Objavljeno 08.03.2019 u 19:06
Nenad Bakić, najveći pojedinačni dioničar i predsjednik Uprave Varteksa

Nenad Bakić, najveći pojedinačni dioničar i predsjednik Uprave Varteksa

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varteks

Varteks je u petak putem Zagrebačke burze pozvao na iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i/ili izdavanje zamjenjivih obveznica, a jedan od uvjeta da se krene u dokapitalizaciju ili izdavanje zamjenjivih obveznica je da ukupni interes bude veći od deset milijuna kuna

"Na iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala, uplatom u novcu i/ili pretvaranjem dospjelog potraživanja u temeljni kapital društva pri izdavanju novih dionica", Varteks je pozvao institucionalne investitore (banke, osiguravajuća društva, investicijski fondovi i dr.), strateške ulagatelje čije poslovanje je isto, srodno ili kompatibilno sa poslovanjem varaždinske tekstilne tvrtke te sve ostale pravne i fizičke osobe.

Svi oni mogu na isti način (uplatom u novcu i/ili pretvaranjem dospjelog potraživanja) iskazati i svoj interes za sudjelovanje u izdavanju zamjenjivih obveznica, ističu iz Varteksa, pozivajući zainteresirane da iskaz interesa dostave u roku deset dana od objave poziva.

Najavljuju i da će temeljem tog poziva i "isključivo pod pretpostavkom da postoji interes ulagatelja za sudjelovanje u dokapitalizaciji i/ili izdavanju zamjenjivih obveznica", naknadno donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala odnosno o izdavanju zamjenjivih obveznica.

Tim će odlukama biti definirani i konačna cijena dionica i obveznica, uvjeti zamjene obveznica u dionice, rok dospijeća, kao i svi drugi uvjeti relevantni za ulagatelje, a temeljem njih će na upis i uplatu dionica odnosno zamjenjivih obveznica biti pozvani samo oni ulagatelji koji će iskazati interes.

Pripremi transakcije i poduzimanju svih drugih potrebnih radnji, "neće se pristupiti ukoliko ukupni iskazani interes za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala, odnosno u izdavanju zamjenjivila obveznica od strane svih potencijalnih ulagatelja, bude manji od deset milijuna krma ili ako ponuđena cijena po dionici bude manja od 15,30 kuna, odnosno po zamjenjivoj obveznici manja od 10,00 kuna", najavljuju iz varaždinske tvrtke.

Poziv je upućen i postojećim dioničarima, da kao potencijalni ulagatelji, iskažu interes za povećanje temeljnog kapitala tvrtke, razmjerno svojem sadašnjem sudjelovanju u vlasničkoj strukturi.

Inače, najveći pojedinačni dioničar Varteksa je Nenad Bakić, koji drži 17,01 posto dionica.

Nenad Bakić

Nenad Bakić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Varteks

Varteks je uz poziv za iskazivanje interesa danas objavio i dokument "Okolnosti poslovanja i poslovni planovi za 2019.", u kojem projicira rast poslovnih prihoda u ovoj godini na 176 milijuna kuna, naspram 155,6 milijuna kuna prošle godine, a pad poslovnih rashoda na 173,7 milijuna kuna (lani 185,1 milijun kuna). 

Projekcije su, kao navode, temeljene na najsvježijim informacijama o poslovanju. Primjerice, predviđen je rast prihoda od maloprodaje od 29 posto u odnosu na 2018. godinu, a što slijedi iz izrazitog rasta na početku ove godine. Iako to nije ključni dio poslovne godine, on znači uvjerljiv preokret u trendu, a "Uprava vjeruje u pozitivan nastavak između ostaloga i zbog skorašnje otvaranja nekoliko novih ključnih dućana, predstavljanja novih kolekcija, značajno povećanih internih narudžbi zaključne artikle, posebno odijela i kaputa, pilot projektom izvoza u druge zemlje EU preko online shopa i tako dalje". 

"U ovom trenutku društvu je potrebna veća likvidnost zbog više razloga: značajnija proizvodnja za vlastite potrebe zbog godišnjeg ciklusa i rasta maloprodaje znači manje usluga (šivanja) za druge; nabava repromaterijala (tkanine i tako dalje) za vlastitu proizvodnju za buduća vremenska razdoblja, te želja za obnovom strojnog parka. Sve ovo se događa u uvjetima kad financijske institucije uopće ne financiraju obrtni kapital društva osim manjeg okvira za akreditive za koji je društvo moralo osigurati gotovinski polog u omjeru 1:1, i diskontiranju izdanih računa ili prihoda po izvjesnim ugovorima. Vjerujemo da će financijske institucije uskoro razumjeti potencijale Varteksa te ga početi podržavati", naveli su uz ostalo u tom dokumentu, kojemu je priložen i krajem veljače objavljen izvještaj poslovodstva za četvrti kvartal odnosno cijelu prošlu godinu. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!