GUSTE SANTINI:

'Valutna klauzula da, ali samo u euru'

18.10.2011 u 15:43

Bionic
Reading

Novi političari s vizijom i poduzetništvo zasnovano na znanju kombinacija je pomoću koje Hrvatska može iskoristiti svoje komparativne prednosti i postati srednjoeuropski tigar, glavni su naglasci izlaganja profesora Guste Santinija i Velimira Sriće te ambasadorice ženskog poduzetništva Ivana Nikolić na javnoj debati pod radnim nazivom 'Hrvatska – srednjoeuropski gospodarski tigar ili miš?'

'Hrvatska mora napustiti model države kao najvećeg poslodavca koji pokreće investicije, dijeli subvencije i arbitrira između malih i velikih poduzetnika', naglasio je Velimir Srića, zalažući se za stvaranje uvjeta za razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Slične stavove dijeli i Ivana Nikolić, koja smatra da je sadašnja kriza posljedica rušenja sustava vrijednosti.

Za Gustu Santinija je dilema 'mala ili velika poduzeća' lažna. 'Trebaju nam učinkovita poduzeća koja mogu pokrenuti dinamički rast', smatra Santini. Glavni ciljevi koje bi si, prema Santiniju, trebala zadati nova vlast su: smanjenje udjela države u BDP-u sa 47 na 30 posto, fleksibilizacija tržišta rada, zaustavljanje rasta inozemnog duga te redefiniranje odnosa s dijasporom.

Santini se zalaže i za promjenu monetarne politike koja bi, prema njegovom mišljenju, trebala omogućiti selektivno kreditiranje gospodarstva. S tim u vezi, Santini poziva na osnivanje jake nacionalne komercijalne banke, koja bi kao lider u bankarskom sustavu određivala visinu kamatnih stopa. 'Nacionalna banka trebala bi imati oko 100 milijardi kuna aktive, a Vlada bi trebala promijeniti zakon o osiguranju štednih uloga tako da oni budu osigurani samo za štednju u toj banci', predlaže Santini.

Iznio je i stav o potrebi radikalne porezne reforme izražavajući uvjerenje da 'nema šanse da ta reforma bude drukčija od mog prijedloga'. Santini predlaže povećanje PDV-a na 25 posto, dizanje granice za neoporezivi dio dohotka na 5.000 kune te vraćanje zaštitne kamate na kapital. Kritizirao je SDP-ovo prijedlog uvođenja poreznog oslobođenja na reinvestiranu dobit, ističući da se poduzetnike treba poticati na povećavanje stope samofinanciranja, a ne na investiranje pod svaku cijenu.

Santini smatra da bankama nije trebalo dopustiti valutnu klauzulu u švicarskom franku. 'Ako je kuna vezana uz euro, onda je zakonom trebalo regulirati da je valutna klauzula dopuštena samo u euru', kategoričan je Santini.

Sudionici rasprave složili su se da nam je potreban drukčiji model vladanja, koji podrazumijeva nove ljude u politici s jasnom vizijom i aktivnom razvojnom strategijom. S tim u vezi pozvali su članove akademske zajednice da aktivnije sudjeluju u političkom životu, a građane da izlazak na izbore shvate kao dužnost.