ODGOĐENA ODLUKA

Ustavni sud će o tužbama banaka u predmetu Franak zasjedati u siječnju

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 22.12.2020 16:09
  • Objavljeno 22.12.2020 u 16:04
Miroslav Šeparović

Miroslav Šeparović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

S nestrpljenjem se u utorak u redovima potrošača očekivala odluka Ustavnog suda u predmetu "Franak" koji se tiče 125.000 hrvatskih obitelji, ali kako doznaje Slobodna Dalmacija na Ustavnom sudu još će trebati pričekati na odluku o ustavnim tužbama koje su podnijele banke

- Drugo vijeće za odlučivanje o ustavnim tužbama na današnjoj sjednici raspravljalo je o nacrtima odluka/rješenja koje se odnose na ustavne tužbe banaka protiv odluka sudova koje ste naznačili u svom upitu. Suci drugog vijeća zaključili su, sukladno Poslovniku Ustavnog suda RH, da se predmet zbog šireg značaja upućuje na Stručni sastanak odnosno sjednicu Suda - odgovorili su na upit Slobodne Dalmacije iz Ureda predsjednika Ustavnog suda.

Naveli su i kako će Stručni sastanak i sjednica Suda na kojoj će se raspravljati i odlučivati o navedenim predmetima biti održana u siječnju 2021. nakon čega će odluka/rješenje biti javno objavljeno.

Da će se na Ustavnom sudu raspravljati o ništetnosti valutne klauzule najavili su dan ranije i iz udruge Franak podsjećajući kako su, nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu RH, koji je revizijom Rev-2221/2018 potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podigle sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije.

-Budući da se radi o pitanju koje je od velikog društvenog značaja jer se radi o sudbinama 125.000 hrvatskih obitelji meni i nije toliko neočekivano da je Ustavni sud prebacio odlučivanje s Vijeća na cijeli Sud. Uostalom i ona prva odluka iz 2016. donesena je na sjednici Suda a ne Vijeća - bio je prvi komentar Gorana Aleksića, koordinatora Ekonomsko-pravnog tima udruge Franak nakon informacije iz Ustavnog suda.

Inače, kako je navedeno na internetskim stranicama Ustavnog suda, predsjednica Drugog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, sutkinja Ingrid Antičević Marinović sazvala je sjednicu u utorak na kojoj je u dnevni red uvrštena i točka o Nacrtu odluke i rješenja s referatom o ustavnim tužbama sedam banaka u povodu presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: Rev 2221/2018-11 od 3. rujna 2019., Visokog trgovačkog suda broj: Pž-6632/2017-10 od 14. lipnja 2018., Trgovačkog suda u Zagrebu broj: P-1401/12 od 4. srpnja 2013. i rješenja Vrhovnog suda broj: Revt 575/16-5 od 3. listopada 2017.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!