POZITIVAN TREND

Addiko banka zadržava procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2018. na 3 posto

09.07.2018 u 12:57

Bionic
Reading

Analitičari Addiko banke zadržali su svoju procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri posto u 2018., ocijenivši da će rast ostati robustan uslijed snažnije domaće potražnje, još jedne rekordne turističke sezone, fiskalnih poticaja i ubrzanog povlačenja sredstava iz EU fondova

U prvom ovogodišnjem tromjesečju hrvatski BDP je porastao 0,2 posto na kvartalnoj i 2,5 posto na godišnjoj razini, potaknut osobnom potrošnjom, temeljenom na zapošljavanju i rastu realnih plaća, povećanoj prodaji automobila, ponovnom rastu kredita te jačoj turističkoj potrošnji.

Unatoč zaustavljenim kapitalnim investicijama Agrokora, njegovim povezanim tvrtkama i s tim povezanim nesigurnostima, kao i operativnim problemima u nekoliko većih industrijskih tvrtki, ulaganja su porasla na valu snažnijeg poslovnog optimizma, korištenja europskih fondova, rekordnih dobiti tvrtki izvan koncerna Agrokor te ponovnog rasta kreditiranja. No, neto trgovina zabilježila je negativan rast zbog privremenog slabijeg izvoza, prije svega u farmaceutskoj industriji i brodogradnji, kao i zbog rasta uvoza, koji zrcali snažnu domaću potražnju, ističe se u izvješću Addiko banke.

Pokazatelji raspoloženja ukazuju na ubrzanje rasta BDP-a u drugom tromjesečju na tri posto na godišnjoj razini, a osobito privatne potrošnje i u uslužnom sektoru, kažu u toj banci. Dok stabilizacija potražnje s EU i još jedna rekordna turistička aktivnost nastavljaju poticati izvoz, iz Addiko banke ocjenjuju da će potražnja utemeljena na uvozu neutralizirati doprinos neto trgovine rastu.

"Unatoč vanjskoj neizvjesnosti, zadržavamo procjenu rasta BDP-a od tri posto za 2018. i 2019., temeljenu na snažnom zamahu potrošnje, postojanim izgledima za izvoz/turizam, ubrzanom rastu ulaganja i fiskalnim impulsima nakon godina konsolidacije. Povrh rekordne turističke sezone, privatna potrošnja potaknuta je postojanim rastom realnih plaća, višim izdvajanjima za socijalna prava, rastom broja radnih mjesta i doznakama stranih radnika, novim smanjenjem poreza za dvije milijarde kuna koji je u pripremi, a time i rekordnim potrošačkim optimizmom", ističe se u izvješću Addiko banke.

Ulaganja su potaknuta rekordno niskim troškovima financiranja, bržim tempom financiranja iz europskih fondova, uz ponovni oporavak kreditne aktivnosti, povećanjem dobiti malih i srednjih poduzeća, kao i oživljavanjem građevinskih aktivnosti.

  • +6
Izvoz Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

U 2019. godini, procjenjuju analitičari Addiko banke, daljnje smanjenje poreza poduzećima i smanjenje administrativnog opterećenja, snažnije financiranje malih i srednjih poduzeća iz europskih fondova, kao i pozitivni efekti široko podržane nagodbe za Agrokor, pomoći će održati stopu rasta kapitalnih ulaganja na otprilike šest posto.

Glavne rizike za te procjene predstavlja daljnje ublažavanje potražnje iz EU, nestašica radne snage usred snažnog iseljavanja, korporativno razduživanje i politički rizici, koji su kulminirali odlaskom potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, 

Prema procjenama analitičara Addiko banke, inflacija bi ove i iduće godine mogla ojačati, nakon što je u 2017. iznosila 1,1 posto. U ovoj godini očekuju rast potrošačkih cijena u prosjeku za 1,4, a u idućoj godini za 1,8 posto.

Što se tiče javnih financija, analitičari Addiko banke očekuju nastavak pozitivnih kretanja. Tako procjenjuju da bi udio javnog duga u BDP-u u ovoj godini mogao pasti na 72,6 posto, sa 77,5 posto na kraju prošle godine, dok bi u 2019. mogao skliznuti i ispod 70 posto, na 69,8 posto.