UMIROVLJENIČKI STANDARD

Uskoro stiže zimsko usklađivanje mirovina, najviše povišice u Srbiji i Austriji

10.12.2023 u 18:21

Bionic
Reading

Hrvatskim umirovljenicima još nije poznato koliko će im donijeti usklađivanje mirovina u siječnju, sa zakašnjelom isplatom u travnju, no njihovi vršnjaci u drugim zemljama već znaju što mogu očekivati.

Mirovine će u Austriji rasti za 9,7 posto, Vučić u Srbiji najavljuje rast od 14,8 posto, dok će Bosna i Hercegovina umirovljenicima povišicu isplatiti u siječnju, iako im je usklađivanje u travnju, piše Mirovina.hr.

Usklađivanje mirovina prema rastu troškova života u siječnju provodi većina zemalja. Među njima je i Hrvatska koja mirovine usklađuje svakih šest mjeseci prema rastu cijena i plaća u omjeru 70:30 u korist povoljnijeg indeksa. Taj će omjer ubuduće iznositi 85:15 prema dogovoru Sindikata i Matice umirovljenika s ministrom rada i mirovinskog sustava, Marinom Piletićem. Ipak, za implementaciju takve odluke treba pričekati izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Poznato je kako će mirovine rasti u susjednim zemljama, Austriji i Srbiji.

Austrija od siječnja diže mirovine za 9,7 posto

Koliko će rasti mirovine hrvatskim umirovljenicima u siječnju, s retroaktivnom isplatom u travnju za prva tri mjeseca 2024. godine, s obzirom na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje malo dulje čeka podatke Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći u prethodnom polugodištu, nije još uvijek poznato.

Neke pak zemlje znaju već točne postotke usklađivanja od siječnja, jer gledaju samo stopu inflacije. Tako će u Austriji prema stopama inflacije u proteklih dvanaest mjeseci mirovine rasti za 9,7 posto. To je očekivana smjernica za usklađivanje mirovina koja se temelji na prosječnom porastu indeksa potrošačkih cijena, prenosi Austrijska novinska agencija APA. Tako će minimalna mirovina u Austriji iznositi 1.217 eura mjesečno, dok je ove godine oko 1.100 eura. Takozvane luksuzne mirovine, odnosno sve mirovine veće od 5.850 eura mjesečno, ograničene su.

Umirovljenici Izvor: Profimedia / Autor: - / Wavebreak / Profimedia

Rast od 14,8 posto u Srbiji, ranija povišica u BiH

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić još ranije je najavio da će mirovine u Srbiji već od siječnja rasti za visokih 14,8 posto. Ipak, valja uzeti u obzir da prosječna mirovina u toj zemlji iznosi svega  341 euro.

Povećanje mirovina najavljuje i susjedna Bosna i Hercegovina. Tamo se, naime, mirovine usklađuju jednom godišnje u travnju u omjeru 50:50 prema indeksu rasta cijena i BDP-a. Međutim, BiH razmišlja da već od siječnja akontativno isplati povišicu umirovljenicima, što je ovih dana u tamošnjim medijima najavio Halil Subašić, novi direktor Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.