tportalov vodič

Išli biste u mirovinu, a ne znate otkud krenuti? Evo što morate poduzeti

24.11.2023 u 05:48

Bionic
Reading

Kada se približi čas za odlazak u mirovinu, važno je na vrijeme ispitati sve opcije kako biste odabrali najbolje rješenje za miran život u zlatnom dobu

U 2024. godini pravo na ostvarenje pune starosne mirovine imaju muškarci s navršenih 65 godina i žene s navršenih 63 godine i šest mjeseci, uz uvjet da su ostvarili 15 godina radnog staža.

Iznimka su dugogodišnji osiguranici koji imaju više od 40 godina staža, a nedostaju im godine života. Oni stječu pravo na punu starosnu mirovinu kada navrše 60 godina života i 41 godinu radnog staža.

Pravo na odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu imaju muškarci koji navrše 60 godina života i žene s navršenih 58 godina i šest mjeseci, uz uvjet da su ostvarili 35 godina mirovinskog staža.

Ako ste u jednoj od spomenutih kategorija i planirate odlazak u mirovinu u idućih godinu dana, prvi korak koji morate učiniti je podnošenje zahtjeva za informativni izračun mirovine Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Zahtjev možete poslati putem korisničkih stranica HZMO-a u okviru sustava e-Građani i u tom slučaju je besplatan. Ako zahtjev podnosite osobno, dolaskom u područnu službu Zavoda, usluga košta 7,29 eura.

Informativni izračun mirovine

Nakon podnošenja zahtjeva, REGOS će vam dostaviti informativni izračun mirovine. On se zapravo sastoji od dva izračuna: onog za mirovinu iz prvog stupa (izrađuje ga HZMO) i onog za mirovinu iz drugog stupa (izrađuje ga mirovinsko osiguravajuće društvo).

Od početka 2024. mijenja se izračun

Početkom godine stupaju na snagu izmjene mirovinskih zakona kojima se izjednačava dodatak na mirovinu iz drugog stupa s onim koji se obračunava na mirovinu iz prvog stupa. Tako će korisnici kombiniranih mirovina ostvarivati pravo na dodatak od 27 posto za dio mirovine koja se izračunava na temelju mirovinskoga staža do 31. prosinca 2001., kao i za dio mirovine koja se izračunava na temelju mirovinskoga staža nakon 1. siječnja 2002. nadalje (za dio staža prema važećem Zakonu o dodatku ostvaruju dodatak u visini od 20,25 posto).

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Na temelju dobivenih izračuna možete ocijeniti koja vam je varijanta isplate povoljnija te donijeti odluku o izboru mirovine, bilo samo iz prvog mirovinskog stupa, bilo iz oba stupa obveznog mirovinskog osiguranja.

Zahtjev za mirovinu

Nakon što ste donijeli odluku, HZMO-u predajete zahtjev u kojem navodite kakvu mirovinu želite primati.

U slučaju da ste se opredijelili za mirovinu samo iz prvog stupa, prihvaćate da se vaša ukupna ušteđena i kapitalizirana sredstva iz drugog stupa prenesu u državni proračun. HZMO vam u tom slučaju izdaje rješenje o mirovini kao da ste bili osigurani samo u prvom mirovinskom stupu.

Ako ste odabrali kombiniranu mirovinu, HZMO određuje osnovnu mirovinu iz prvog stupa, a isplatu iz drugog stupa ugovarate s odabranim mirovinskim osiguravajućim društvom (MOD).

Modeli mirovine iz drugog stupa

U slučaju kombinirane mirovine, dio iz drugog stupa može vam isplaćivati Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HRMOD), čiji je osnivač HZMO, ili Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (RNOD). Za isplatu iz drugog stupa možete odabrati jedan od ponuđena četiri modela.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Prvi model je pojedinačna doživotna mirovina koju primate do kraja života, a bez prava nasljeđivanja.

Drugi model je zajednička doživotna mirovina te se vašem supružniku nastavlja isplata mirovine ako vas nadživi.

Treći model je pojedinačna doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem od pet do 20 godina (Raiffeisen MOD) ili od pet do 30 godina (HRMOD). Ako je, primjerice, zajamčeno razdoblje 20 godina, u slučaju smrti korisnika tijekom tih 20 godina, mirovina se nastavlja isplaćivati odabranom nasljedniku do kraja cijelog zajamčenog razdoblja.

Četvrti model je zajednička doživotna mirovina sa zajamčenim razdobljem od pet do 20 godina (Raiffeisen MOD) ili od pet do 30 godina (HRMOD). Ako je, primjerice, zajamčeno razdoblje 20 godina, u slučaju smrti i korisnika i supružnika, mirovina se nastavlja isplaćivati odabranom nasljedniku do kraja cijelog zajamčenog razdoblja.

Kod ovog modela postoji i zakonska obaveza kada se on mora ugovoriti. Primjerice, kada bračni drug u trenutku ugovaranja mirovine ima navršenih 50 godina, a nema vlastitih prihoda, tada korisnik mora ugovoriti zajedničku mirovinu. U tom slučaju, ako nositelj mirovine umre, mirovina pripada njegovu bračnom drugu.

Pomoću kalkulatora na stranici Mirovinski fondovi možete sami izračunati iznos mirovine iz drugog stupa prema različitim modelima.

  • +5
Umirovljenici Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ako ste se odlučili za isplatu iz drugog stupa, možete zatražiti i jednokratnu isplatu od 15 posto svoje mirovinske štednje iz obveznog mirovinskog fonda, ali samo ako je 15 posto veća od zakonom zajamčene najniže mirovine iz prvog stupa. Zakonskim izmjenama od početka iduće godine predviđa se povećanje jednokratnog iznosa isplate na 20 posto.

Pravo na otpremninu

Neki poslodavci isplaćuju otpremninu prilikom odlaska u mirovinu. S obzirom na to da njena isplata nije zakonska obveza, provjerite imate li temeljem kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili ugovora o radu pravo na isplatu otpremnine.

Poslodavac vam može isplatiti otpremninu bez plaćanja poreza do iznosa od 1327,24 eura. U sklopu aktualnih poreznih izmjena, od početka 2024. taj se iznos povisuje na 1400 eura.