OČUVANJE KONKURENTNOSTI

Uskoro program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji

07.02.2012 u 19:04

Bionic
Reading

Program potpore hrvatskoj prehrambenoj industriji kako bi se očuvala njena konkurentnost ulaskom Hrvatske u EU bit će pripremljen u idućih desetak dana i bit će predočen resornom ministarstvu poljoprivrede i ostalim nadležnim institucijama, najavljeno je nakon današnjeg sastanka predstavnika prehrambene industrije s predstavnicima Vlade i Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Hrvatska prehrambena industrija je moderna i tehnološki napredna industrija, konkurentna sličnim europskim industrijama. No, ulazak u EU i napuštanje režima CEFTA-e traži određene prilagodbe, one se događaju unutar samih tvrtki sve ove godine, ali jedan dio je i u sferi odgovornosti ekonomske politike, izjavio je nakon sastanka predsjednik HGK Nadan Vidošević

Koliko je to važno Vidošević je potkrijepio podatkom da bi u slučaju da se ništa po tom pitanju ne napravi Hrvatska već u prvoj godini članstva imala izravne negativne posljedice samo u odnosima s BiH veće od 100 milijuna eura.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je na današnjem sastanku postignuto suglasje oko toga što je prioritet - zadržavanje koncesija koje Hrvatska trenutno ima u odnosu na CEFTA-u.

To će se, dodaje, napraviti na način da Europska komisija to isto napravi s pojedinim članicama CEFTA-e i na taj se način omogući i Hrvatskoj da po povlaštenim uvjetima plasira svoje proizvode u regiju.

Najavio je da će se o tom pitanju razgovarati s Europskom komisijom, da bi na proljeće trebao doći povjerenik za poljoprivredu EU-a i tada će se pokrenuti rješavanje tog pitanja.

Član Uprava Atlantic grupe Neven Vranković kazao je kako je većina hrvatskih kompanija u mogućnosti organizirati proizvodnju izvan Hrvatske, ali želja im je da izlazak iz CEFTA-e ne bude motiv za izmještanje njihovih proizvodnih pogona iz Hrvatske.

Želja nam je stoga da cjelovitim programom potpora, ali i logističkim naporima prema Bruxellesu pokušamo ove koncesije koje imamo u CEFTA-i zadržati, kazao je Vranković.

Naime, Hrvatska ulaskom u EU gubi sporazume sa zemljama regije (CEFTA) u koje prehrambena industrija najviše izvozi, a tada bi primjenom punih carina s tim zemljama ta industrija bila nekonkurentna.

Na pitanje na koliki iznos potpora prehrambena industrija računa i hoće li to značiti preraspodjele unutar postojećg sustava potpora ili nove potpore, Vidošević je rekao kako se nije razgovaralo o konkretnim brojkama, kako bi to sada bilo neozbiljno te da prije svega Vlada mora definirati novi proračunski kapacitet.

Predstavnici Vlade na sastanku su rekli kako će se jačati uloga Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i ta odluka je najznačajnija poruka za realni sektor, kazao je Vidošević.