NA MJESEC DANA

Uskoro kreće privremena obustava ribolova na srdele

28.04.2022 u 17:13

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da od 1. svibnja počinje privremena obustava ribolova okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama, koja će potrajati do kraja svibnja.

Za to razdoblje, kako navode, postoji mogućnost financiranja obustave u okviru novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu RH za programsko razdoblje 2021. - 2027. godine.

U sklopu dosadašnjeg Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za privremenu obustavu ribolova isplaćeno je više od 252 milijuna kuna, odnosno 100 posto raspoloživih sredstava, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju i kako su neki od osnovnih uvjeta za dodjelu potpore da ribarsko plovilo ne smije obavljati nikakvu ribolovnu aktivnost tijekom trajanja privremene obustave te mora biti vezano u luci, članovi posade ne smiju obavljati bilo koju vrstu ribolova ili drugu djelatnost, plovilo mora biti autorizirano za plivaričarski ribolov i imati dostatnu minimalnu ribolovnu aktivnost od ukupno 120 ribolovnih dana ostvarenih tijekom 2020. i 2021. od čega najmanje 51 posto ribolovne aktivnosti ostvarene u dijelu plivaričarskog ribolova.

Svi zainteresirani trebaju dostaviti obavijest o interesu za sudjelovanje na e-mail adresu eufondovi.ribarstvo@mps.hr do 1. svibnja, a rok za podnošenje zahtjeva za potporu traje tijekom cijele privremene obustave, navodi se u priopćenju.