jeftiniji odmor

Uskoro kreće podjela CRO kartica za spas turizma, hoće li poslodavci nagraditi radnike s po 2500 kuna?

29.04.2020 u 08:45

Bionic
Reading

Ukupno zbrajajući brojne popuste i odbitke koje bi domaći gosti trebali ove godine dobiti za odmor u svojoj zemlji uz korištenje CRO kartice po zamisli Ministarstva turizma i uz blagoslov Vlade Republike Hrvatske, moglo bi se stići i do trećine jeftinijih domaćih putovanja, ovisno o tome koliko će tko u lancu usluga davati dodatnih popusta

I to, za razliku od prvotne zamisli, tijekom cijele godine i u svim dijelovima Lijepe Naše podjednako. Nikad jeftinije na odmor u domaćim granicama, kažu u turističkom sektoru, a sve doznaje Slobodna Dalmacija.

Osnovni preduvjet za to jest da vaš poslodavac ima sluha za nagrađivanje radnika s 2500 neoporezivih kuna na CRO kartici, kojoj je cilj poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj.

Iako je ta mjera dugo najavljivana i odgađana, zaživjet će baš nakon nezapamćene pandemije koja je turističko-ugostiteljski sektor oborila s nogu. Tako bi se već ovoga tjedna trebali obznaniti posljednji detalji i novosti oko CRO kartice koja će krenuti u život još ovog ljeta.

Jer ako našem turizmu ne pomognu domaći gosti, teško će od stranaca ove godine imati previše koristi, kažu svi upućeni. CRO kartica je debitna platežna kartica komercijalnog naziva Hrvatska turistička kartica, a služila bi kao vaučer za plaćanje turističkih usluga. Dok na njoj ima novca, dotle prolazi na POS uređaju. Izdavat će je poslovna banka na ime korisnika s rokom valjanosti od minimalno četiri godine, a transakcije koje se njome obavljaju autorizirat će se PIN-om.

  • +38
Atmosfera u hrvatskim gradovima drugi dan popuštanja mjera Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Za njezino se izdavanje Ministarstvu turizma javilo sedam banaka temeljem javnog poziva za mjere za poticanje potrošnje u ugostiteljstvu i turizmu.

Banke će, kako doznaje Slobodna, moći izdavati karticu nakon što potpišu ugovor s Ministarstvom te prođu proceduru za izdavanje novog platnog instrumenta. U provedbu je uključena i tvrtka AKD kako bi sve kartice, bez obzira na banku korisnika, bile jednake. Očekuje se da bi bile spremne za izdavanje početkom ljeta.