rok valjanosti četiri godine

Konačno smo doznali kako će izgledati famozna Cro kartica i koliko će na njoj moći biti novca

18.12.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o uvođenju mjere za poticanje potrošnje domaćih turista, odnosno uvela je dugo iščekivanu Cro karticu. Radi se o debitnoj kartici koju će izdavati banke, a poslodavci će na nju moći uplaćivati neoporezivi dio dohotka u visini do 2500 kuna godišnje. Rok valjanosti bit će joj četiri godine

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je kako će se kartica moći koristiti isključivo za plaćanje ugostiteljskih i turističkih usluga smještaja.

Vlada očekuje kako će Cro kartica pozitivno utjecati na turističku aktivnost malog i srednjeg poduzetništva te da će potaknuti rast ponude i ojačati potencijale za turistički, ali i ruralni razvoj hrvatskog kontinenta.

'Ova će mjera potaknuti razvoj socijalnog turizma te osigurati preduvjete svim društvenim skupinama za ostvarenje temeljnog ljudskog prava na 'odmor i razonodu' (članak 24. Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima), o čemu svjedoče primjeri dobre prakse razvoja socijalnog turizma u EU, među kojima je i ponuda bazirana na subvencioniranju turističkih proizvoda i usluga kroz bonove i vaučere', ističe se u Vladinoj odluci.

Hrvatski model turističke kartice temelji se na mađarskom modelu Szep kartice.

Mađari su u razdoblju od 2010. do 2015. prvenstveno zahvaljujući Szep kartici za 29 posto povećali broj noćenja domaćih turista dok je ukupni prihod domaćeg turizma povećan za 64 posto, navodi se u odluci hrvatske Vlade.

Ministarstvo turizma provelo je i anketu među domaćim poslodavcima. Od njih 400 anketiranih svaki drugi je iskazao načelni interes za Cro karticu, dok je 63 posto poslodavaca preferiralo vrijednosti od 1000 do 3000 kuna po zaposleniku godišnje.

Kao najvažniju prednost većina poslodavaca istaknula je turistički vaučer kao dobar model nagrađivanja zaposlenika.

Podsjetimo, poslodavci radnicima na godišnjoj razini mogu isplatiti najviše 7500 kuna na ime božićnice, regresa, nagrada i ostalih naknada, a sad je u to uključena i Cro kartica.