AZTN U PRAVU

Upravni sud potvrdio je ZAMP-ovu diskriminaciju

ZAMP CD

ZAMP CD

Izvor: tportal.hr / Autor: Ilustracija: Hrvoje Sommer

AZTN-ovo rješenje od 3. studenog 2009., kojim je odlučeno da je ZAMP prekršio zakon jer je diskriminirao poduzetnike dodjeljujući im različite popuste za iste naknade za 'privatno kopiranje autorskih dijela', postalo je sada konačno pravomoćno. No u ZAMP-u kažu da su i prije potvrde Upravnog suda već obeštetili 53 tvrtke isplativši im milijun kuna. Rješenje Prekršajnog suda, koji bi im mogao odrediti višemilijunsku kaznu, još se čeka

Pravomoćno rješenje Upravnog suda doneseno je početkom tjedna u korist udruge HUVEL (Hrvatska udruga uvoznika i distributera elektroničkih, informatičkih i telekomunikacijskih proizvoda). Tu je udrugu osnovalo trinaest malih tvrtki (Info-Gama, Melcomp, Zola) i putem nje zatražilo zaštitu antimonopolske agencije nakon što su shvatili da ih ZAMP tržišno diskriminira, jer velikim uvoznicima (poput MSana) odobrava popust od 35 posto na obavezne naknade za privatno kopiranje pa su njihovi proizvodi potrošačima jeftiniji.


Agencija je nakon jednogodišnjeg postupka utvrdila da HDS-ZAMP ima monopolistički položaj na tržištu prikupljanja naknada i samostalno određuje njihovu visinu te da je doista popustima za 'velike' narušio tržišno natjecanje pa mu je naložila da popuste ukine i naknade počne naplaćivati svima pod istim uvjetima. U prosincu 2009., nakon AZTN-ovog rješenja, ZAMP je doista i ukinuo popuste, ali i pokrenuo spor na Upravnom i Prekršajnom sudu.

Iz ZAMP-a poručuju da im ova pravomoćnost ne nalaže neko novo postupanje, jer su već samoinicijativno vratili razliku oštećenim tvrtkama.

'I bez tražnja Agencije uvoznicima koji nisu ostvarili maksimalni popust samoinicijativno smo uputili javnu ispriku te svima napravili retrogradni obračun naknade uz primjenu tog popusta, smatrajući to korektnim postupkom prema našim klijentima. Riječ je o ukupno otprilike milijun kuna za 53 tvrtke i četiri godine naplate naknada', odgovorili su tportalu iz ZAMP-a.

No ovim je rješenjem Upravnog suda tek potvrđeno da su se u AZTN-u prilikom izricanja odluke držali slova zakona. Prema starom Zakonu o zaštiti tržišnog natjecanja kaznu za takav postupak treba izreći Prekršajni sud, koji pak sa slučajem odugovlači već godinama. 'Postupak na prekršajnom sudu još je u tijeku', poručili su iz HDS-ZAMPA.

Ako se dokaže na Upravnom sudu zlouporaba, kazna bi mogla biti znatno viša i može, barem teoretski, iznositi čak 10 posto prihoda nekog poduzetnika u godini prije prekršaja. U praksi, najvećim iznosom do sada, sa 1,6 milijun kuna, Prekršajni sud kaznio je Zračnu luku Zagreb.

A osim što pravomoćnost AZTN-ove odluke ide na ruku timu Olgice Spevec, mogla bi koristiti i oštećenim poduzetnicima, koji su na Trgovačkom sudu ZAMP-u nakon otkrivanja ovog slučaja uzvratili privatnim tužbama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi