crikvenički hoteljer

Uprava Jadrana: Udruga vjerovnika bivših radnika laže

12.01.2018 u 15:17

Bionic
Reading

Uprava crikveničkog Jadrana ocijenila je u petak da je u priopćenju Udruge vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana iznijet niz netočnih informacija, neutemeljenih i utuživih optužbi te da ‘poluinformacije i objede’ koje iznosi predsjednik udruge Mario Vukelić imaju za cilj naštetiti tvrtki Jadran i njenom budućem razvoju.

Reagirajući na jučerašnje priopćenje udruge, iz Uprave Jadrana ističu kako su kao tvrtka ‘više puta inicirali razgovor s Vukelićem te pokušali saznati koga on ustvari zastupa i tko su stvarni članovi njegove udruge te za koga i čiji račun on tako 'marljivo radi'‘ te kako ta udruga ‘već duže vrijeme sustavno i bez vjerodostojnih argumenta zatrpava medije polučinjenicama i neistinama’.

‘Notorna je pak činjenica kako je u stečajnom postupku više od 800 sadašnjih i bivših radnika namireno kroz stečajni plan, isplaćeno im je 30,5 milijuna kuna u novcu dvije godine prije roka zadanog od strane Trgovačkog suda u čemu smo imali podršku i sindikata te stoga smatramo da poluinformacije i objede koje iznosi Vukelić imaju za cilj naštetiti tvrtki Jadran i njenom budućem razvoju’, ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Uprave Jadrana Dino Manestar. 

Do danas, kako se nadalje navodi, Vukelić nije dostavio niti dokazao članstvo niti jednim imenom, na zahtjeve Uprave, ali i novinara. Manestar ističe i kako je kao predsjednik Uprave Jadrana, ali u svoje osobno ime tijekom 2017.  podnio nekoliko tužbi protiv te udruge i njenog predsjednika Vukelića radi povrede časti i ugleda.  

Opovrgavajći ‘opetovano ponavljanu ‘opravdanu sumnju’’ kako nije imao uvjete prilikom izbora za mjesto predsjednika Uprave Jadrana, Manestar navodi kako ta optužba nema utemeljenja ni u jednoj Vukelićevoj tvrdnji te kako su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Centar za restrukturiranje i Nadzorni odbor Jadrana dali svoje mišljenje o tom slučaju i demantirali insinuacije Vukelića.

Naglašava i kako je Uprava Jadrana u nekoliko navrata predlagala nagodbu, ali da uvjeti te nagodbe nisu prihvaćeni. To potkrepljuje i priloženim promemorijama sa sastanaka čelništva tvrtke s predstavnicima Udruge vjerovnika bivših radnika i malih dioničara Jadrana održanim u lipnju 2016. i svibnju 2015. godine. 

‘Za razliku od famozne udruge naših više od 500 radnika i sezonaca mogu potvrditi kako se posluje u Jadranu, kako se odnosimo prema našim radnicima te kolika je razina povjerenja i poštovanja koje smo međusobno izgradili u proteklim godinama u kojima smo svi zajedno imali samo jedan cilj - dignuti Jadran iz mrtvih’, poručuju iz Uprave Jadrana. 

  • +16
Najljepše plaže Dalmacije Izvor: Cropix / Autor: CROPIX, PIXSELL, Youtube, Wikimedia Commons

Manestar kaže kako Vukelić iznosi dezinformacije i optužbe baš u poslovno najosjetljivijem trenutku za Jadran - kada su dionice uvrštene na službeno tržište Zagrebačke burze, a radnici, država i Uprava snažno navijaju za uspješno okončanje privatizacijskog postupka.

Napominje i da je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije, čiji je Vukelić nekada bio član, više puta upozoravao Vukelića da svojim istupima nanosi štetu Jadranu i zaposlenicima, što potkrepljuje i citatima iz ranijih istupa sindikalnih čelnika. 

Osvrćući se na Vukelićevo dovođenje u pitanje vjerodostojnosti financijskih pokazatelja poslovanje i investicijskog ciklusa Jadrana, Uprava u priopćenju ističe kako to najbolje i najobjektivnije demantiraju nadležne institucije koje nadziru poslovanje te neovisni revizori, Nadzorni odbor i zainteresirana javnost. Da je riječ o problematičnim podacima i poslovanju, Trgovački sud ne bi zaključio nadzor nad poslovanjem, HANFA ne bi dala odobrenje za prospekt uvrštenja te dionice Jadrana ne bi bile uvrštene na službeno tržište Zagrebačke burze, navode uz ostalo iz Uprave Jadrana.