SUKOB U DRŽAVNOJ TVRTKI

Uprava Croatia Airlinesa zaprijetila štrajkašima: Ukinut ćemo vam godišnji i smanjiti plaće!

04.07.2018 u 16:47

Bionic
Reading

Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavila je štrajk koji će početi u ponedjeljak, 9. srpnja u 6 sati ujutro. Istaknuli su kako će štrajk trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva ili odlukom štrajkaškog odbora o prestanku štrajka. Na njihovu najavu oštro je reagirala Uprava Croatia Airlinesa koja im je zaprijetila ukidanjem godišnjih odmora i smanjenjem plaća

'Zbog aktualne situacije i štete koje će štrajk neosporno uzrokovati putnicima, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu i gospodarstvu, donesena je odluka prema kojoj će se s danom početka štrajka svim radnicima morati poništiti odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji zaposlenici će dobiti izravno od nadređenih.

Nadalje, plaće za srpanj i razdoblje koje slijedi više se neće isplaćivati prema bivšem Kolektivnom ugovoru nego prema Pravilniku o radu, a radnicima koji štrajkaju, sukladno čl. 216 Zakona o radu, razmjerno će se umanjiti plaća i svi dodaci na plaću. Pritom treba naglasiti da je kompanija u proteklih 18 mjeseci u kojima nije postignut dogovor oko novog kolektivnog ugovora poštovala i primjenjivala sve odredbe prethodnoga kolektivnog ugovora, kao i Promemoriju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine, što znači da su svi zaposlenici (uključujući i zaposlenike ujedinjene u sindikat ORCA) imali potpuno ista prava kao da kolektivni ugovor vrijedi.

Nadalje, članovima posada uvest će se obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, a radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvest će se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sijedom aktualne situacije, uprava Croatia Airlinesa poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku.

Kompanija nema financijskih mogućnosti na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 53 milijuna kuna, što je protuvrijednost zahtjeva sindikata. Sindikat ORCA, naime, dvaput je odbio ponudu poslodavca o povećanju plaća za 2,5 posto i ostale dodatne pogodnosti (isplata božićnice, regresa… ) i to potkraj 2017. i polovicom 2018. godine, a  zbog nepotpisivanja novoga kolektivnog ugovora financijski su oštećeni svi radnici Croatia Airlinesa.

Također, s ciljem normalizacije situacije i poduzimanja svih potrebnih mjera, Uprava Croatia Airlinesa pozvala je predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u četvrtak, 5. srpnja 2018. u 13 sati', poručili su uz Uprave kompanije.