sporan kolektivni ugovor

Propali pregovori Uprave i sindikata, radnici Croatia Airlinesa idu u štrajk

12.06.2018 u 16:24

Bionic
Reading

Ispunjavanje zahtjeva sindikata Croatia Airlinesa istaknutih tijekom kolektivnih pregovora stajali bi 32 milijuna kuna, što je za kompaniju neprihvatljivo i neodrživo, doznaje se u utorak iz Croatia Airlinesa

Iz domaće zrakoplovne kompanije potvrđuju da na jučerašnjem postupku mirenja između Uprave i sindikata Croatia Airlinesa nije postignut dogovor o nastavku kolektivnih pregovora.

Ponuda poslodavca, kako navode, sukladna je onoj iz prosinca 2017. godine, što uključuje zadržavanje svih prava iz bivšega kolektivnog ugovora (čije se odredbe i dalje primjenjuju), povećanje plaća od 2,5 posto, isplatu regresa u iznosu od 1000 kuna i potpisivanje kolektivnog ugovora do kraja 2019. godine, kao i mogućnost da se kolektivni ugovor potpiše do kraja 2018. godine te da se pregovori nastave nakon završetka turističke sezone.

Ponuđeno je i, kako se doznaje, potpisivanje dodatka sporazuma o redosljednoj listi za letačko osoblje i ukidanju programa komercijalnog školovanja pilota, u sadržaju koji je već ranije dogovoren i primjenjuje se u cijelosti od 2017. godine.

"No, predstavnici sindikata ORCA i jučer su ponovili kako je minimalni zahtjev za nastavak pregovora njihov prijedlog kolektivnog ugovora na tri godine iz prosinca 2017., što je za kompaniju u financijskom smislu neprihvatljivo i neodrživo, jer bi predstavljalo dodatni godišnji trošak od oko 32 milijuna kuna", ističu u Croatiji.

Sindikati pilota i kabinskog i tehničkog osoblja Croatia Airlinesa počinju pripreme za štrajk nakon što su propali pregovori s Upravom o novom kolektivnom ugovoru, doznaje se u utorak iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP).

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Član Izvršnog odbora HSPP-a Ivan Šimundić rekao je Hini da bi, nakon što sindikati ispune sve formalne uvjete i nakon što obavijeste putnike i osoblje, štrajk realno mogao početi početkom srpnja, najavio je Šimundić.

Podsjetio je da pregovori s Upravom CA traju već godinu i pol dana, a sada su sve mogućnosti za daljnje pregovore iscrpljene.

Sindikalci traže više slobodnih dana godišnjeg odmora i više odmora, sporazum o redosljednoj listi za letačko osoblje, osiguravanje letačkih dozvola, povećanje naknade za bolovanje sa 70 na 90 posto plaće, kao i zapošljavanje na neodređeno vrijeme kabinskog osoblja koje godinama radi sezonalno.

Traže i povećanje plaća za pilote za koje je vrijednost boda zadnji put povećana 2000. godine.

Sindikat se nada da će Vlada uskoro imenovati novu Upravu CA, u skladu s najavama ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, te ne odbacuju mogućnost novih pregovora s novom Upravom.