pravne zavrzlame

United Group procjenjuje smije li mu Vijeće za elektroničke medije zabraniti preuzimanje Nove TV

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 16.11.2017 16:18
  • Objavljeno 16.11.2017 u 15:19
nova tv

nova tv

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Vijeće za elektroničke medije, na sjednici održanoj u utorak, donijelo je jednoglasnu odluku da ne postoje zakonski uvjeti za stjecanje sto posto dionica društva Nova TV d.d. od strane Slovenia Broadbanda, a zbog nedopuštenosti koncentracije u smislu Zakona o elektroničkim medijima

Podsjećamo, United Group, telekomunikacijska i medijska grupa u vlasništvu američke investicijske kompanije KKR i EBRD-a, u srpnju je objavila kako će od Central European Media Enterprises (CME) putem tvrtke tvrtki Slovenia Broadband preuzeti slovenski i hrvatski medijski portfelj, koji uključuje Novu TV za 230 milijuna eura.

United Group poručila je u četvrtak da je zaprimila je odluku Agencije za elektroničke medije o zahtjevu za procjenu postupka stjecanja Nove TV. Agenciji je sporna tržišna koncentracija jer je United Group vlasnik Total TV-a. 

'Europski i lokalni pravni timovi United Groupe, koji su pripremili prijavu za ocjenu koncentracije za Agenciju, započeli su s proučavanjem odluke. Ovo će prvenstveno biti rađeno iz perspektive je li odluka donesena u skladu s europskim načelom vladavine prava te jesu li se lokalni zakoni o medijima i zaštiti tržišnog natjecanja primjenili na nediskriminirajući način. Ako to nije slučaj, United Groupa će istražiti sve mogućnosti pravnih lijekova', priopćeno je. 

'Pravni timovi također će nastojati utvrditi kako, s obzirom na ograničen udio Total TV-a na tržištu, može doći do ugrožavanja vezanog uz medijski pluralizam, koji je jedini javno politički cilj kojem se teži. United Group u većinskom je vlasništvu KKR-a, vodećeg globalnog investicijskog društva, s EBRD-om kao manjinskim vlasnikom', dodaje se. 

Kao investitor, KKR je podržao više od 50 društava u Europi, a posebno se istaknuo u potpori lokalnim medijskim društvima da postanu konkurentne u novom digitalnom okruženju. KKR je devet godina bio vodeći investitor u njemačkom društvu ProSiebenSat.1 te je podržao razvoj i transformaciju društva u vodeće televizijsko društvo u zemlji, što je uključivalo i usluge Digital Entertainment i platformu Digital Ventures & Commerce.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!