ISTOČNA EUROPA U OPASNOSTI?

UniCredit upozorava na širenje kreditne krize

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.01.2009 15:08
  • Objavljeno 21.01.2009 u 15:08
kreditni rejting

kreditni rejting

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Talijanski bankovni div UniCredit, najveći zajmodavac u novoj Europi, upozorio je da postoje očite opasnosti da kreditna kriza zahvati regiju Istočne Europe, istaknuvši kako izbjegavanje takvog scenarija ovisi isključivo o velikim međunarodnim bankama.

Član uprave UniCredita Erich Hampel ustvrdio je kako se banka obvezala financirati svoje ogranke u zemljama srednje i istočne Europe i da će nastaviti s aktivnostima kreditiranja tamošnjih klijenata i kompanija.

Tom prigodom uputio je poziv međunarodnim bankama aktivnima u regiji, Europskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu i ostalim institucijama da pokrenu zajednički plan za otklanjanje prijetnji od potencijalnog prekida dotoka kapitala i kočenja gospodarskog rasta.

"To se pitanje tiče dosta zainteresiranih aktera i podrška regiji trebala bi stići od svih njih zajedno", kazao je Hampel u nastupu na konferenciji Euromoneya u Beču.

"Koordinacija je ključna i treba osmisliti plan za regiju srednje i istočne Europe", istaknuo je.

"Međunarodna financijska kriza dovodi u pitanje buduće trendove i rizik od kreditne krize je očigledan", dodao je.

Rast gospodarstava u zemljama regije u posljednjih 10 godina bio je pokretan procvatom kreditiranja, budući da su građani uzimali kredite za kupovinu automobila i stanova a kompanije razvijale svoje poslovanje, uglavnom pokretano izvozom.

No, kako štedni depoziti u mnogim dijelovima regije nisu dostatni za podupiranje procvata zajmodavnih aktivnosti, banke u regiji - većinom u stranom vlasništvu - okreću se matičnim bankama za potrebno financiranje

UniCredit prednjači u mjerilima vlasništva nad imovinom u novoj Europi, i to ispred austrijskih Erste Group Banka i Raiffeisen Internationala, francuskog Societe Generalea, belgijskog KBC-a i mađarskog OTP-a.

"Pristup međunarodnim izvorima financiranja ostaje ključan kako bi se izbjegla mogućnost da kreditna kriza zahvati regiju, s tim da bankovni sektor ima svoju ulogu", tumači dalje Hampel.

Analitičari su mišljenja da je navedeni kanal financiranja postao slaba točka u regiji u trenutku kada su mnoge matične banke, nakon što se globalna financijska kriza otela kontroli, same zapale u probleme s refinanciranjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi