VLASNIK ZAGREBAČKE BANKE

Unicredit traži pomoć od države?

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.03.2009 11:06
  • Objavljeno 18.03.2009 u 11:03
Bankari ne vjeruju jedan drugom

Bankari ne vjeruju jedan drugom

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: images

Talijanska banka UniCredit u srijedu je izvijestila o padu neto dobiti u četvrtom tromjesečju lani, za 57 posto na godišnjoj razini, ponajprije uslijed gubitaka od trgovanja, a objavila je i da bi mogla zatražiti pomoć od države u iznosu četiri milijarde eura

Neto dobit u tom je razdoblju smanjena na 505 milijuna eura, u odnosu na 1,17 milijardi eura u odgovarajućem razdoblju prethodne godine, navodi se u priopćenju. Istodobno, operativna dobit smanjena je na 6,08 milijardi eura, nasuprot 7,11 milijardi godinu ranije.

Gubici od trgovanja u četvrtom su tromjesečju uvećani na 1,26 milijardi eura, nasuprot 321 milijun u istom razdoblju godine ranije. Neto prihodi od provizija smanjeni su 22 posto, na 2,09 milijardi eura, dok su neto kamatni prihodi uvećani za 13 posto, na 5,26 milijardi eura.

Dobit UniCredita u 2008. pala je za 38 posto, na 4,0 milijarde eura, što je u skladu s novom bančinom ciljanom dobiti koja je u prosincu lani revidirana naniže, u odnosu na prvotno ciljane 5,2 milijarde eura za čitavu prošlu godinu. Operativna dobit lani je smanjena na 26,86 milijardi eura, nakon 29,5 milijardi u 2007.

Najveća talijanska banka sa sjedištem u Milanu ovlastila je čelnika Alessandra Profuma da dogovori uvjete uzimanja do četiri milijarde eura vrijedne pomoći od talijanske i austrijske vlade, stoji u zasebnom bančinom priopćenju. Zasad je samo jedna talijanska banka, Banco Popolare, zatražila pomoć talijanske vlade.

Profumo je srezao bančine troškove, ukinuo radna mjesta i odustao od isplate dividende kako bi uštedio 3,6 milijardi eura kapitala, a prikupio je i dodatne tri milijarde eura od ulagača, kako bi osnažio bančine financije u uvjetima kreditne krize. UniCredit mogao bi slijediti primjer najvećih banaka diljem svijeta koje su zatražile pomoć države kako bi dodatno ojačao svoje financije.

Stopa adekvatnosti kapitala Tier 1 nakon nedavnog je povećanja kapitala, vrijednog tri milijarde eura, povećana je s 5,87 posto na 6,5 posto, navodi se dalje u priopćenju.

Čelnik talijanske središnje banke Mario Draghi pozvao je talijanske zajmodavce da povećaju stope adekvatnosti kapitala, koje banke obično nastoje održati iznad šest posto.

UniCredit je objavio i da neće za 2008. isplatiti bonuse izvršnim direktorima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi