NAGRADA MERGERMARKETA

UniCredit proglašen financijskim savjetnikom godine u regiji

08.01.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Mergermarket, vodeći servis specijaliziran za pružanje informacija i podataka vezanih uz spajanja i preuzimanja, nedavno je bio domaćinom europske dodjele nagrada u području spajanja i preuzimanja u Londonu. Tom je prilikom, u konkurenciji šest tvrtki koje su ušle u uži izbor, UniCredit proglašen financijskim savjetnikom godine u središnjoj i istočnoj Europi (SIE).

'UniCredit je i u 2015. nastavio jačati svoj vodeći položaj u korporativnom i investicijskom bankarstvu diljem regije SIE. U promatranom razdoblju, UniCredit je pružao savjetodavne usluge prilikom mnogo različitih javnih i privatnih transakcija kod spajanja i preuzimanja, jednako na strani kupaca i prodavatelja u različitim sektorima', priopćeno je.

Ključne transakcije koje su pridonijele UniCreditovom proglašenju financijskim savjetnikom godine u području spajanja i preuzimanja u regiji SIE dogovorene su u Albaniji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Srbiji i Sloveniji.

Posebno se ističe pružanje usluga savjetovanja velikoj slovenskoj pivovari, Grupi Pivovarna Laško koja je uvrštena na Ljubljansku burzu, te CVC-ovo preuzimanje tvrtke PKP Energetyka od Poljske državne željeznice – najveća private equity transakcija ikad izvršena u Poljskoj.

UniCredit je također pružao savjetodavne usluge prilikom private equity ulaganja, kao što je preuzimanje Danube Foods Group, koja se sastoji od tri vodeća potrošačka segmenta (mlijeko i mliječni proizvodi, konditorski proizvodi i voda), od strane Mid Europa Partners, ETQ-ova prodaja bugarske tvrtke Blizoo austrijskom Telekom Austria, te Hartenbergovo preuzimanje tvrtke Good Food u Poljskoj.

U području spajanja i preuzimanja financijskih institucija, UniCredit je pružao savjetodavne usluge banci Crédit Agricole (CA) prilikom prodaje njene albanske podružnice. To je bio nastavak angažmana nakon prodaje CA-ovog poslovanja u Bugarskoj koju je također izvršio UniCredit.

U području korporativnog spajanja i preuzimanja, UniCredit je pružao savjetodavne usluge tvrtki Szenkirályi, vlasniku vodećeg brenda mineralne vode u Mađarskoj, prilikom spajanja s češkom tvrtkom Karlovarske Mineralni Vody, pri čemu je stvoren vodeći igrač na tržištu mineralnom vodom u središnjoj Europi. UniCredit je također pružao usluge savjetovanja na strani kupaca, uključujući prilikom preuzimanja poljskog Biovitala od strane mađarskog EGIS-a, te preuzimanja češke tvrtke DIGI Czech Republic od strane LAMA Energy Group.