ipak im ide

Unatoč sankcijama ruski izvoz prošle godine snažno porastao, a evo koliko su im skočili prihodi od prodaje nafte

13.03.2023 u 16:24

Bionic
Reading

Ruski trgovinski višak premašio je u 2022. godini 330 milijardi dolara, odražavajući skok izvoza i visoke cijene nafte na svjetskim tržištima, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave

Ruski izvoz porastao je lani za 20 posto, na 591,5 milijardi dolara. Uvoz je smanjen za 12 posto, na 259,1 milijardu dolara. Višak u ruskoj trgovinskoj bilanci time je bio veći za 68 posto nego u 2021. godini, dosegnuvši 332,4 milijarde dolara, objavila je carinska uprava.

Zahvaljujući visokim cijenama ruski prihod od prodaje sirove nafte i naftnih derivata poskočio je lani za 42 posto, unatoč zapadnim sankcijama, koje su pak ograničile ruski uvoz. Kako bi Rusiji ograničili prihod za financiranje rata u Ukrajini, G7 i njegovi partneri, uključujući EU, ograničili su krajem prošle godine cijene ruske nafte na 60 dolara, zaprijetivši osiguravateljima i prijevoznicima sankcijama budu li prevozili skuplje barele.

U veljači ograničili su i cijene skupljih derivata na 100 dolara, a onih jeftinijih na 45 dolara, što bi trebalo smanjiti ruski prihod u ovoj godini. Cjenovna kočnica već se jasno osjetila u prva dva ovogodišnja mjeseca, napominje agencija dpa. Ruski uvoz u međuvremenu se gotovo vratio na predratne razine, djelomično zbog 'sivih' isporuka preko trećih zemalja.