nuklearna elektrana

EU upozorava: Rusija je ozbiljno ugrozila nuklearnu sigurnost

09.03.2023 u 17:25

Bionic
Reading

Rusija je "ozbiljno ugrozila nuklearnu sigurnost" prouzročivši u četvrtak ispad ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja iz elektromreže nakon napada, upozorio je čelnik europske diplomacije

Zbog prekida električnog napajanja, koje je uspostavljeno u četvrtak oko podneva, morali su se uključiti pomoćni dizelski generatori za hlađenje elektrane, "što je znatno povećalo opasnost od nuklearnog incidenta u zadnjih nekoliko sati", rekao je Josep Borrell na rubu europskog sastanka u Stockholmu.

"To je teška ugroza nuklearne sigurnosti za koju je odgovorna Rusija", upozorio je visoki predstavnik Europske unije.

"Zaporižja je najveća nuklearna elektrana u Europi. I Rusija ugrožava sigurnost čitavog europskog kontinenta, pa tako i Rusije", rekao je.

Električno napajanje je oko podneva uspostavljeno u ukrajinskoj nuklearci Zaporižja koju su zauzele snage Moskve, a ranije u četvrtak je bila isključena iz mreže nakon ruskog napada, priopćio je ukrajinski operator elektromreže.

  • +9
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Uključeno je dvadeset pomoćnih generatora, sa zalihama za slučaj nužde, što će im omogućiti da rade petnaestak dana.

Bez struje koju proizvode ovi generatori, pregrijavanje goriva u reaktorima može brzo prouzročiti nuklearni incident, poput onoga u Fukushimi u Japanu 2011.

Uz to što su prouzročili ispad elektrane, sveobuhvatni ruski napadi u Ukrajini, najveći zadnjih tjedana, odnijeli su u četvrtak najmanje šest života.