tržište kapitala

Unatoč dobrom otvaranju, burza ponovno završila u minusu

tportal

Izvor: Cropix / Autor: Sinisa Sunara / CROPIX

Na hrvatskom tržištu kapitala su se i na početku novog tjedna nastavila negativna kretanja dioničkih indeksa, uz daljnje kolebljivo trgovanje te nešto nižu likvidnost nego prethodnih dana

Iako je prvi dio ponedjeljka bilježio pozitivna kretanja, indeks CROBEX je dan ipak zaključio u crvenom te tako nastavio negativni niz. Vrijednost mu se smanjila za 0,27 posto na 1.858,43 bodova, što je njegov treći uzastopni gubitak te najniža zaključna vrijednost još od lipnja prošle godine. Takva kretanja su bila u skladu s europskim burzama, na kojima su početni optimizam do kraja dana zamijenile pojačane oscilacije i traženje smjera kretanja.

Drugi indeksi Zagrebačke burze su također uglavnom bilježili negativne prinose. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je izgubio 0,64 posto vrijednosti na 1.110,99 bodova, dok je među sektorskim indeksima najviše izgubio građevinski CROBEXkonstrukt, više od pet posto, a jedini dobitnik među njima s plusom od gotovo tri posto je bio prehrambeni CROBEXnutris.

Intenzitet trgovanja je djelomično oslabio u odnosu na prethodni tjedan, pa je ukupni dionički promet pao na i dalje vrlo solidnih 23 milijuna kuna, pri čemu se osam izdanja moglo pohvaliti milijunskim prometom. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma s prometom od 4,6 milijuna kuna, koje su kraj dana dočekale s dobitkom od 0,58 posto na 173,00 kuna.

Dobar dan među likvidnijim izdanjima su imale dionice Zagrebačke banke, Kraša i Turisthotela, sva tri izdanja s dobicima od oko 3,5 posto, dok su Arena Hospitality Grupa i Petrokemija porasle nešto većim od jedan posto. S druge strane, dionice Saponije su pale više od četiri posto, Podravka je izgubila 2,52 posto, a Valamar Riviera i AD Plastik oslabili za 2,40 posto, odnosno 1,33 posto.

Dobitnik dana Viro +9,59% 80,00

Gubitnik dana Varteks -12,58% 13,90

CROBEX -0,27% 1.858,43

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!