SPAS ZA POLJOPRIVREDU

Umjesto da pokreću razvoj, zadruge u Hrvatskoj potpuno zapostavljene

10.06.2015 u 08:59

Bionic
Reading

Hoće li se, prema nekim procjenama, u društvenome poduzetništvu zaposliti od 50 do 80 tisuća ljudi u idućih pet godina, ovisit će o gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj, i u ostatku Unije

U europskim zemljama znatan pokretač razvoja su zadruge, no u Hrvatskoj njihov je broj upola manji nego u prijeratnom razdoblju.

U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvoga upravitelj Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza Božo Volić izavio je da su zadruge potpuno zapostavljene u odnosu na druge čimbenike u korištenju sredstava iz europskih fondova.

U Hrvatskoj danas ima 1247 zadruga, od toga je 40 posto poljoprivrdnih zadruga koje imaju oko 21 tisuću zadrugara i 2730 zaposlenih. Ukupno stvaraju oko 1,59 milijardi ukupnog prihoda, naveo je Volić.

Nabrojio je neke zadruge koje su uspjele povući veća sredstva iz EU fondova - Zadruga Čakovec - 1,6 milijardi kuna, braniteljska zadruga Zlatna gruda - milijun kuna, zadruga Lovas - tri milijuna kuna ... najveća sredstva povukla je ribarska zadruga Omega, sedam milijuna kuna. 'Ukoliko zadruge ne dođu do većih iznosa iz europskih fondova nećemo moći govoriti o brojci od 50 tisuća novozaposlenih u sljedećih pet godina', naglasio je Volić.

Istaknuo je da su zadruge te koje moraju objediniti proizvođače i proizvodnju na selu. Naveo je primjer Nizozemske u kojoj je 80 posto mljekarstva organizirano preko zadruga.